10 χρόνια κλείνουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 2013 που ο εργάτης – μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν δολοφονήθηκε στα Άνω Πετράλωνα από δύο φασίστες μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του με μοναδική αιτία την διαφορετική καταγωγή του. Η οργή για την ρατσιστική δολοφονία από τον κόσμο της γειτονιάς και της Αθήνας αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό του αγώνα για το ξεσκέπασμα της εγκληματικής δράσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Οι μεγάλες και διαρκείς αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν ιδιαίτερα έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια και την τελική της καταδίκη της 7ης Οκτωβρίου 2020,η οποία συνοδεύτηκε από την μεγαλύτερη αντιφασιστική συγκέντρωση των τελευταίων ετών.

Σήμερα οι δολοφόνοι του Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος βρίσκονται στις φυλακές αμετάκλητα καταδικασμένοι για τη δολοφονία του και πρωτόδικα καταδικασμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, παρέα με την ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ωστόσο η δολοφονία του θα παραμένει αδικαίωτη μέχρι τη δικαίωση των Ζακ Κωστόπουλου, Κώστα Φραγκούλη και πολλών «άλλων», θα παραμείνει αδικαίωτη όσο εξακολουθούν και εντείνονται οι ρατσιστικές συμπεριφορές και αυταρχικές πολιτικές εις βάρος των αδυνάμων.

Τα παιδιά μας αξιώνουμε και πρέπει να μεγαλώσουν σε ασφαλή περιβάλλοντα με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι στη ζωή, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Διεκδικούμε :

– Να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

– Αγωνιζόμαστε για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και κοινωνικής τάξης.

– Ζητάμε αύξηση της χρηματοδότησης στην υγεία και την παιδεία. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία, υγειονομική κάλυψη και στέγαση για όλους.

– Λέμε όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς που ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους.

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις/πορείες στη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν στην Πλατεία Μερκουρη  στα Άνω Πετράλωνα θα γίνουν:  το Σάββατο 14 Γενάρη , στις 12:00 μμ και την Τρίτη 17 Γενάρη 2023 στις 18:00 μ.μ. στην Πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.