Αναµφισβήτητα οι συνθήκες που ζούµε είναι πρωτόγνωρες. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο προκαλεί δικαιολογηµένα την  ανησυχία όλων µας.

Προσέχουµε, παραµένουµε σπίτι, παίρνουµε όλα τα απαραίτητα µέτρα προστασίας, ακολουθούµε τις οδηγίες των επιστηµόνων, αγνοούµε τους διάφορους «τσαρλατάνους».

Γνωρίζουµε ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έχει πλήρως αποδιαρθρώσει τις ζωές µας. Στην εργασία µας, στα ωράρια και τους ρυθµούς εργασίας, τις οικονοµικές µας απολαβές, στην καθηµερινότητά µας. Όλοι οι γονείς βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε τη δυσκολία απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι, µε τρόπο που δεν θα τα αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία, µαζί µε την αυξανόµενη ανησυχία µας για την κάλυψη της ύλης αλλά και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Όµως ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ. Διατηρούµε την ψυχραιµίαµας , αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη, αλλά και το στοχασµό που είναι πολύτιµος για να σταθούµε όρθιοι την επόµενη µέρα. Αυτή τη στάση την οφείλουµε όχι µόνο στον εαυτό µας, αλλά και στα παιδιά µας που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζονται να βλέπουν στα µάτια µας, την ψυχραιµία, τη διάθεση για δηµιουργική «σπατάλη» του χρόνου, την αποφασιστικότητα και µαχητικότητα απέναντι στις κάθε λογής δυσκολίες. Και τούτο γιατί τόσο το «κλείσιµο στο σπίτι», όσο και η αποδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήµατος, έχει σηµαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των µαθητών και των µικρότερων, αλλά ειδικά αυτών που προετοιµάζονται για τις Πανελλαδικές.

Η ευεργετική στάση πολλών εκπαιδευτικών που από την πρώτη στιγµή στάθηκαν στο πλευρό των µαθητών τους στέλνοντας εκπαιδευτικό υλικό, προτάσεις δηµιουργικής απασχόλησης στο σπίτι ή απλά ένα µήνυµα συµπαράστασης και αισιοδοξίας αποδεικνύει πόσο κρίσιµο είναι µέσα σε αυτές τις συνθήκες να συνεχιστεί µε όλους τους τρόπους αυτή η αναντικατάστατη παιδαγωγική επαφή, αξιοποιώντας όλα τα µέσα και τις δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Στηρίζουµε τους εκπαιδευτικούς που δίνουν µάχη για να φτάνει η επαφή και η γνώση στα κλειστά σπίτια µας. Απαιτούµε, µαζί τους, όλα τα απαραίτητα µέσα ώστε όλοι οι µαθητές, ανεξαιρέτως να έχουν ισότιµη πρόσβαση, για να τα καταφέρουν.

Στα πλαίσια λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, έχουν ήδη διαφανεί ορισµένα σοβαρά προβλήµατα και συγκεκριµένα:

  • σπίτια χωρίς υπολογιστή,
  • σπίτια χωρίς σύνδεση ίντερνετ,
  • σπίτια µε έναν υπολογιστή και πολλούς χρήστες (δύο ή περισσότερα παιδιά, εργαζόµενος µε τηλεργασία γονέας),
  • εκπαιδευτικοί αλλα και γονεις που δεν έχουν την κατάλληλη εξοικείωση µε τις νέες τεχνολογίες.

Παρακαλούµε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεµόνων των σχολείων του Δήµου Βάρης Βούλας Βουλιαγµένης να διερευνήσουν το κατά πόσο γονείς και µαθητές σε κάθε σχολείο αντιµετωπίζουν παρόµοια προβλήµατα και να µας ενηµερώσουν για  τον  αριθµό αυτών ώστε µε την σειρά µας να επικοινωνήσουµε µε τις αρµόδιες υπηρεσίες  και να βοηθήσουµε στην επίλυση του προβλήµατος. Η επικοινωνία µπορεί να γίνει στο µειλ της Ένωσης esgk.vvv@gmail.com.

Στη βάση των παραπάνω προβληµάτων, προκειµένου η τηλεκπαίδευση να επιτελέσει το σκοπό της, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άµεσα να πάρει µέτρα που θα διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά – σχετικά ενιαία – θα έχουν ισότιµη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία:

  • Να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα µέσα σε µαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και Η/Υ. Να εξασφαλίσει ένα δωρεάν tablet σε κάθε

µαθητή.

  • Μέριµνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψιν τις ειδικές ανάγκες

µαθητών που είναι ενταγµένοι σε τµήµατα στήριξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.

  • Να δηµιουργήσει µια ψηφιακή πλατφόρµα διδακτικού υλικού, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι µαθητές και οι εκπαιδευτικοί, βασισµένη στα αντικείµενα που έχουν ήδη διδαχθεί στο σχολείο.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράµµατα ειδικά για µαθητές όλων των ηλικιών, µε ταινίες, ντοκυµαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράµµατα. Αντίστοιχα, µέσω της δηµόσιας τηλεόρασης, και µε ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, να  προβάλλονται καθηµερινά ειδικές ενηµερωτικές εκποµπές, µε την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων κλπ ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουµε.
  • Να ληφθούν µέτρα για την «τεχνική» επιµόρφωση των εκπαιδευτικών µε ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
  • Να µειώσει την ύλη της φετινής Γ’ ΓΕΛ στις πανελλαδικές και να ανακοινωθεί άµεσα, ως το ελάχιστο µέτρο που µπορεί να ανακουφίσει τα παιδιά από το άγχος των εξετάσεων.

 Στεκόµαστε δυνατοί για όσα διάστηµα διαρκέσει η πανδηµία, ανυποµονώντας για την επιστροφή των παιδιών µας στα σχολεία. Έχουµε επίγνωση ότι µόνο αυτή η ζωντανή παρουσία στο σχολείο µαθητών και εκπαιδευτικών µπορεί να συµβάλει οµαλά στην µόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών µας.

 Από αυτή την άποψη θεωρούµε την εκπαίδευση εξ αποστάσεως ως ένα προσωρινό έκτακτο µέτρο, που σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή σχέση του σχολείου. Και στο πιο αποµακρυσµένο µέρος είναι απαραίτητο να υπάρχει σχολικό κτήριο, εκπαιδευτικός, µαθητής.

Καλή δύναµη σε όλους µας!!!

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.