Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει ότι  ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας μας προβληματίζουν και οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί  βιώνουμε τα προβλήματα των σχολείων: έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά.

Πρωτεύον  για  εμάς είναι  οι ΟΡΟΙ που θα ανοίξουν τα σχολεία. Με ευθύνη του Υπουργείου πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα  σχολεία χωρίς να μετακυλίεται  το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Τα  αιτήματα  μας   για  το  άνοιγμα  των σχολείων:

 • Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.
 • Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Η πρωινή καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό αποτελεί πάγιο αίτημα όλης της σχολικής κοινότητας, ανεξαρτήτως της πανδημίας, η οποία βεβαίως επιτείνει δραματικά το μείζον αυτό θέμα.
 • Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
 • Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
 • Άμεσα εδώ και τώρα τεστ αντισωμάτων και μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού: Αν και αρχικά είχε εξαγγελθεί ότι η άρση των μέτρων θα συνδεόταν με μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στη συνέχεια γίνεται αναφορά μόνο στην άρση των μέτρων χωρίς τεστ.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
 • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.
 • Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
 • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών.

Όταν στο μεγαλύτερο σχολείου  μας το  Ά ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ  αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.

Την ίδια στιγμή η κ. Κεραμέως δηλώνει << τα τμήματα θα χωρίζονται σε δύο υπο-τμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εναλλάξ Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη.>> Οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι 1,5 μέτρα, ενώ δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 15 μαθητές ανά τάξη.  Με βάση όμως τον μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη και τα τ.μ. των υπαρχουσών σχολικών αιθουσών, το μέτρο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο!!!!!!!!  Για να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μ. σε αίθουσες, που σε λίγες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 40 τ.μ., ο αριθμός ανά τάξη πρέπει να είναι από 4 έως 8 μαθητές.

 • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
 • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια. Για παράδειγμα, οι γονείς μαθητών του Δημοτικού που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μάρτη έως 1 Ιούνη έχουν ήδη ξοδέψει 15 ημέρες από την κανονική τους άδεια.

 Και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν  ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μια νέα καθημερινότητα που επιβάλλει η πανδημία, προκαλεί το κοινό αίσθημα η κίνηση του Υπουργείου Παιδείας να φέρει

– εν μέσω πανδημίας – νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προτείνει την αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη, αγνοώντας την υφιστάμενη κατάσταση των σχολείων μας.

 Η έλλειψη σχολικής στέγης ταλαιπωρεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς εδώ και χρόνια.

Σήμερα όμως οι ελλείψεις αυτές μας στοιχειώνουν και εντείνουν την ανησυχία όλων μας τόσο για την επανεκκίνηση των σχολείων μας όσο και για τη λειτουργία τους στη συνέχεια.

 Είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως , χωρίς καμία καθυστέρηση, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην πόλη μας.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.