Κατά την περίοδο των 2 τελευταίων εβδομάδων, σχεδόν ολοκληρώθηκε ένας κύκλος αποφάσεων και οδηγιών, εκπορευόμενες από το ΥΠΑΙΘ, για το σημαντικό θέμα του χρόνου και του τρόπου της επανέναρξης των σχολικών μονάδων.

Μετά από ενδελεχή συνεκτίμηση των παραπάνω, προθέσεων των γονέων, πραγματικών συνθηκών και πρώτιστο κριτήριο την υγεία των μαθητών, η Ένωση Γονέων Πεύκης-Λυκόβρυσης θεωρεί τα εξής:

Προφανώς η Ένωση Γονέων επιθυμεί τα σχολεία να είναι ανοικτά. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερες συνθήκες και το σκεπτικό ότι τα σχολεία συμβάλλουν κατά 20% στη διασπορά της επιδημίας, επέβαλαν την αναστολή της λειτουργίας τους. Κατά την ομολογία των ειδικών, οι συνθήκες αυτές παραμένουν ισχυρές, όπως και το 20% της συμβολής των σχολείων στην επιδημία.

Ως εκ τούτου, η συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των σχολείων της Α΄θμιας εκπαίδευσης κρίνεται ως θετικό και απαραίτητο μέτρο.

Τουναντίον, χαρακτηρίζεται άνευ πραγματικής ουσίας, η επαναλειτουργία των σχολείων της Β΄θμιας για την περίοδο μέχρι τη 12η Ιουνίου, δεδομένων ότι:

  1. Με την ολοκλήρωση διαδικαστικών εκκρεμοτήτων τις 2 πρώτες ημέρες, ελάχιστοι μαθητές-τριες της Γ΄τάξης Λυκείου προσέρχονται στα Λύκεια καθώς εντείνουν τις προσπάθειές τους για τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις.
  2. Η κατάργηση των ενδοσχολικών-προαγωγικών εξετάσεων για το τρέχον έτος, η εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στα σχολεία κατά τις ημέρες των επόμενων εβδομάδων, ελάχιστα θα συνεισφέρουν στην πρόοδο-κάλυψη της διδακτέας ύλης.
  3. Στοχεύοντας στη μέγιστη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και κατ΄επέκταση των οικείων τους, μεγάλος αριθμός γονέων διατηρεί έντονη επιφυλακτικότητα ή και απροθυμία για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία μετάδοσης της ασθένειας παραμένουν αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα. Πράγματι, το Υπουργείο Υγείας – ΕΟΔΥ δεν εγγυάται την υγεία των παιδιών. Κατ’ επέκταση, το ΥΠΑΙΘ εμμέσως αποδέχεται το πρόβλημα, εφόσον με απλή δήλωση (δεν ελέγχεται ο λόγος-αίτιο) του γονέα προς το σχολείο, οι μαθητές-τριες απαλλάσσονται της προσέλευσης, δεν προσμετρώνται απουσίες και συνιστάται η τηλεκπαίδευση.
  4. Τα σχολικά κτήρια, με αίθουσες οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 30τ.μ, καθιστούν προβληματική την συνύπαρξη παιδιών περισσότερων από 10 ανά αίθουσα.
  5. Βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή στα θρανία, όποτε αυτή γίνει, είναι η καθαριότητα όλων των χώρων των σχολικών μονάδων σε καθημερινή βάση και καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους (απαιτείται μόνιμη παρουσία προσωπικού καθαριότητας), οι συχνές απολυμάνσεις των χώρων (με έμφαση στις τουαλέτες), ύπαρξη μέσων προστασίας (αλκοολούχα διαλύματα, θερμόμετρα, μάσκες, κλπ) και η συνεχής αναπλήρωσή τους.

Με γνώμονα την υγεία των παιδιών ως πρώτιστο κριτήριο, η Ένωση Γονέων καλεί την Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση περί επαναλειτουργίας των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου, των Γυμνασίων και των Δημοτικών για το σχολικό έτος 2019-2020.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.