Όλο αυτό το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την λήξη της περσινής χρονιάς, έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά για τους όρους που θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολείων.

Μέσα στις καλοκαιρινές διακοπές, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αναγκαία ανάσα, ώστε μετά από µία δύσκολη διετία να ξεκινήσουν µε καλύτερες προϋποθέσεις τα σχολεία, είδαμε τα «αποκαΐδια» σε περιβαλλοντικό και υγειονομικό επίπεδο να «μαυρίζουν» τη ζωή µας, μέσα και στα όρια του δικού μας Δήμου.

Η πολιτική, της σηµερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η ίδια πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, που αφήνει τα σχολεία στο έλεός τους και μετράει τα πάντα στο ζύγι του «κόστους – οφέλους».

Η στάση και οι επιλογές της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έχει επιλέξει τα σχολεία να είναι εστίες υπέρ-μετάδοσης του κορωνοϊού.

Είναι πραγματική πρόκληση να προχωρά σε αύξηση μαθητών ανά τμήμα, μέσα από κλείσιμο σχολείων, συγχώνευση τμημάτων, κατάργηση ολιγομελών. Όλες οι πρωτοβουλίες της, αντί να στοχεύουν στο να διασφαλίσει περισσότερους χώρους και εκπαιδευτικούς, στοχεύουν στη μείωση του προσωπικού στην εκπαίδευση τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε βοηθητικό προσωπικό (προσαρμογή των κενών µε βάση τις προσλήψεις, περιορισμός της παράλληλη στήριξης μέχρι δύο εκπαιδευτικούς σε κάθε σχολείο κ.ο.κ. ).

Αρνείται να εφαρμόσει το αίτημά για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή, όπως μπαίνει μέσα από το γονεϊκό κίνημα. Το αίτημα αυτό το απέρριπτε την περσινή σχολική χρονιά μέχρι τις 2 Νοέμβρη, λέγοντας ότι «τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερµετάδοσης του κορωνοϊού» και µία εβδομάδα μετά τα έκλεισε για έξι ολόκληρους μήνες!

Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της σχολικής κοινότητας, που είναι οι μαθητές, θα περιοριστούν στα self-test µε τα γνωστά προβλήματα.

Οι νόμοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, διαλύουν τα μορφωτικά δικαιώματα και ορθώνουν νέους φραγμούς.

Δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζοντας εμάς τους γονείς να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας..

Αγαπητοί γονείς

Η νέα γενιά καλείται να ζήσει σε καθεστώς επιφανειακής μόρφωσης και εφήμερων δεξιοτήτων, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ανασφάλειας.

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

 • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες – 15 μαθητές ανά τάξη.
 • Κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Διορισμός όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
 • Αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
 • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
 • Περισσότερα δρομολόγια για τη μεταφορά των μαθητών.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας, υλικά και υποδομές.
 • Επανεξέταση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος!

 • Πλήρης, έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.
 • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ και φυσικά με την έγκριση των γονέων.
 • Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
 • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
 • Εξασφάλιση της αναγκαίας φάρμακο-επαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Με τη συμμετοχή µας στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων µε την οργανωμένη διεκδίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας να προχωρήσουν άμεσα τις εκλογικές διαδικασίες μέσα από τα σχολεία ώστε να δυναμώσει ξανά το Γονεϊκό κίνημα και να υπάρξει η μαζικότητα που απαιτείται στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.