Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν ορισμένα – μεμονωμένα – περιστατικά βίας σε σχολεία του Δήμου μας, τα οποία εύλογα έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

 Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και παραβατικών συμπεριφορών, τον διαδικτυακό εκφοβισμό κλπ.

 Το κύριο κατά τη γνώμη μας δεν είναι να κατηγοριοποιήσουμε τα παιδιά μας σε «θύτες και θύματα», σε  «νταήδες» και «ευαίσθητους».  Οι ταμπέλες δεν βοηθούν κανένα. Το κύριο είναι να συζητήσουμε για τους λόγους που συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.  

 Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Το κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά και από ειδικούς. Γιατί οι πρωταγωνιστές αυτών των περιπτώσεων δεν είναι πάντα ίδιοι και ούτε τα κίνητρα είναι ίδια.  

 Είναι μια μεγάλη συζήτηση, σίγουρα όμως δεν πέφτουμε έξω αν πούμε ότι συνδέεται με καταστάσεις και προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι  στην καθημερινή μας ζωή. Δεν μπορεί να μην συνδέονται με το βομβαρδισμό κακών ειδήσεων και λανθασμένων προτύπων, την  διαφήμιση της βίας και την αποθέωση του ατομισμού. Δεν μπορεί να μη συνδέονται με υπαρκτά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, την ανασφάλεια και το φόβο για το μέλλον. Όλα αυτά, που υπάρχουν στην κοινωνία μας, είναι φυσικό να  αντικατοπτρίζονται και στα παιδιά μας και τη συμπεριφορά τους μέσα στη σχολική κοινότητα.

 Επομένως, ας αποφύγουμε τη λύση του στιγματισμού των παιδιών, της απομάκρυνσής τους από το σχολείο, γιατί αυτό σημαίνει ότι απλώς μεταφέρουμε το πρόβλημα από το ένα σχολείο στο άλλο. Το θέμα είναι να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής του. 

 1)Σίγουρα βοηθά η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Στα σχολεία του δήμου, έρχονται μια φορά την εβδομάδα μέσω του θεσμού της ΕΔΥ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης). Όμως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται η καθημερινή παρουσία τους στο σχολείο, η σταθερή συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

 2) Βοηθά, επίσης η με μέτρο, σεβασμό σε προσωπικά δεδομένα και σύνεση ανάδειξη των περιστατικών αυτών για την ενημέρωση όλων μας διότι όσο δεν παραδεχόμαστε το πρόβλημα και άρα δεν το αντιμετωπίζουμε, ουδέποτε δεν θα προβούμε σε λύσεις. Άρα οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης ή απόκρυψης των περιστατικών αυτών θέτει σε κίνδυνο τα ίδια μας τα παιδιά.

 3)Το σχολείο ως συλλογικός χώρος μπορεί να συμβάλλει στην προβολή αξιών που αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες. Με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, με θεματικές συζητήσεις. Στη θέση του ανταγωνισμού, να βάλουμε την ομαδικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη. Στη θέση του ατομισμού τη συλλογικότητα. Στη θέση της αδιαφορίας για το τι συμβαίνει γύρω μας, να προβάλλουμε το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».

 Φυσικά σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών, να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τα όνειρα τους, να προβάλουμε θετικά πρότυπα για τη ζωή.

 Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας, προτίθεται να κάνει ορισμένες παρεμβάσεις για τα θέματα αυτά, τόσο στο Δήμο όσο και στα σχολεία, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα  για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.