Δύο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα παιδιά μας έχουν χάσει πάνω από 3000 ώρες μαθημάτων!!!”

 Αγαπητοί γονείς, 

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων με βασικά θέματα:

1) την κατάσταση στα σχολεία (κενά προσωπικού, υλικοτεχνική υποδομή, χρέη σε ΔΕΚΟ),

2) πορεία εκλογών στους Συλλόγους Γονέων,

3) δραστηριότητες Συλλόγων Γονέων εντός σχολείων

4)ζητήματα αλληλεγγύης,

5) προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Σας ενημερώνουμε για τις αποφάσεις που ελήφθησαν. 

  1. Δυο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, παραμένουν πολλά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Έχουν χαθεί πάνω από 3000 ώρες συνολικά έως τώρα, ενώ ακόμα και την τελευταία εβδομάδα χάνονται πάνω 250 ώρες την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν τάξεις και τμήματα που δεν κάνουν μάθημα ακόμα και σε βασικά μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά ή ακόμα και το ότι καθυστέρησε να έρθει εκπαιδευτικός σε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στη Γ Λυκείου. Υπάρχουν μάλιστα σχολεία που δεν έκαναν παρέλαση λόγω κενού σε Γυμναστή! Η ίδια η καθημερινότητά μας, επιβεβαιώνει ότι είναι τουλάχιστον προκλητική η δήλωση της Υπ. Παιδείας ότι είναι λιγοστά τα κενά στα σχολεία. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και τώρα, στην πλειοψηφία των σχολείων τα ωρολόγια προγράμματα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακριβώς λόγω των κενών. Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα που αφορούν τα κενά στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Δεκάδες είναι τα κενά αυτή τη στιγμή, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο που διαχρονικά ισχύει ανοίγει τον δρόμο να πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς (όσοι έχουν τη δυνατότητα), χωρίς να παίρνουν καμία αποζημίωση, γι’ αυτή την τόσο αναγκαία εκπαιδευτική-παιδαγωγική λειτουργία…Σοβαρότατη επίσης είναι η απουσία σχολικών νοσηλευτών για τους μαθητές που έχουν επιτακτική ανάγκη την άμεση παρέμβαση/παρακολούθηση εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού. Καλούμε άμεσα τα ΔΣ να απαιτούν την επίλυση αυτού του τόσο κρίσιμου θέματος. 

Με βάση τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ της Ένωσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή, σας ενημερώνουμε επίσης για τα εξής: τα Δημοτικά σχολεία δεν έχουν χρέη σε ΔΕΚΟ, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν 17.000 ευρώ χρέος. Οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν φτάνουν “ούτε για ζήτω”. Συν τοις άλλοις, η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από το κράτος, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε μια σειρά σχολεία που ακόμα και όταν «μπαλώνονται», επανέρχονται δριμύτερα. Όσο, για το καυτό ζήτημα της θέρμανσης των σχολείων στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, αν και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει θέρμανση, δεν επαναπαυόμαστε!

Στη βάση των παραπάνω,

α)καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων να έχουν συνεχώς εικόνα των κενών που υπάρχουν, σε επαφή με το ΔΣ της Ένωσης να απαιτούμε να καλυφτούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς, απευθυνόμενοι στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

β) καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων να απευθύνουν τις  διεκδικήσεις τους για τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής στις υπεύθυνες-κατά τον νόμο- επιτροπές του Δήμου. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να μην υπάρχει ούτε μια μαθήτρια και μαθητής που θα κρυώνει στα σχολεία, στο μάθημα!

Για όλα τα παραπάνω, το ΔΣ υπενθυμίζει ότι είναι υποχρεώσεις της πολιτείας, είναι χρήματα δικά μας που πληρώνουμε στο κράτος, με τη φορολογία. Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων είναι διεκδικητικός!

  1. Είναι θετικό ότι μια σειρά Σύλλογοι Γονέων προχωρούν σε εκλογές ανάδειξης νέων ΔΣ και αντιπροσώπων, ενώ άλλοι τις προγραμματίζουν. Οι κανονισμοί διεξαγωγής των εκλογών είναι σαφείς και υπάγονται στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των συλλογικών φορέων των γονιών. Βρίσκονται αναρτημένοι στο site της ΑΣΓΜΕ και σε κάθε περίπτωση, τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης που έχουν την ευθύνη για τα αντίστοιχα σχολεία. 
  2. Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων ενθαρρύνει και επικροτεί τη στήριξη των Συλλόγων Γονέων στην εδώ και δεκαετίες οργάνωση δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Είναι κατάκτηση των αγώνων και των διεκδικήσεών μας! 

Παράλληλα εφιστούμε την προσοχή στη διοργάνωση άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων από τους Συλλόγους Γονέων οι οποίες προτείνουμε να είναι δωρεάν για τα παιδιά που ενδιαφέρονται, ενώ το όποιο κόστος για τη λειτουργία τους θα πρέπει να καλύπτεται από το ταμείο του Συλλόγου. Οπωσδήποτε όμως, καλούμε τα ΔΣ των Σχολείων να προτείνουν-με βάση και τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών- προς τη Δημοτική αρχή, την ικανοποίησή τους με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα.

  1. Στο δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας, καλούμε τα ΔΣ των Σχολείων να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά σε περιπτώσεις οικογενειών που χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και πάντα με διακριτικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, να οργανώνουμε δράσεις στήριξης, ακόμα και παρεμβάσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με πλειστηριασμούς κατοικιών, διακοπής ηλεκτροδότησης, κτλ. Συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τον προκλητικότατο αποκλεισμό των τεσσάρων Δημοτικών σχολείων της πόλης μας από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Επιμένουμε στην ανάγκη να διευρυνθεί αυτή η λειτουργία και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Στα πλαίσια των δράσεων αλληλεγγύης, το επόμενο διάστημα, το ΔΣ της Ένωσης θα εξετάσει τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του Σχολείου Αλληλεγγύης.

  1. Το ΔΣ της Ένωσης αποφάσισε επίσης τα εξής: Τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της Ένωσης με συμμετοχή των αντιπροσώπων και των μελών των ΔΣ των Συλλόγων, (θα σταλεί έγκαιρα πρόσκληση και θεματολογία).

Να προχωρήσει σε θεματικές εκδηλώσεις για ζητήματα κοινωνικής και εκπαιδευτικής επικαιρότητας που ενδιαφέρουν και “ καίνε” τη σχολική κοινότητα (bullying, εξαρτήσεις, κ.α.). Να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα το ζήτημα της οργάνωσης των γονιών στα νηπιαγωγεία.

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων να ενημερώνονται από τις αναρτήσεις της Ένωσης Γονέων Νίκαιας στο Facebook, όπως επίσης να ενημερώνουν περεταίρω τους γονείς μέσα από τις δικές τους σελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για τις ανακοινώσεις της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, της Ένωσης Γονέων Νίκαιας.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.