Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 4ΔΚ καταδικάζει την κρατική βία και καταστολή ,αλλά και την εγκληματική αμέλεια που οδήγησαν από τη μία ένα 16χρονο παιδί με μία σφαίρα στο κεφάλι να χαροπαλεύει και από την άλλη ένα μικρό παιδί, μαθητή δημοτικού, στον θάνατο. Δεκατέσσερα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σήμερα  ζούμε δυο αποτρόπαια εγκλήματα που μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Μπροστά στον θάνατο δύο παιδιών γινόμαστε μάρτυρες μιας άθλιας συζήτησης που αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  για την συγκάλυψη των τεράστιων κρατικών ευθυνών και τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του 11χρονου μαθητή από τις Σέρρες, που έχασε την ζωή του από έκρηξη του λεβητοστάσιου στο διάλειμμα του σχολείου του. Ευχόμαστε κουράγιο και γρήγορη ανάρρωση για τους τραυματισμένους μαθητές.

Ο πόνος όμως, γίνεται οργή και αγανάκτηση όταν διαβάζουμε τις δηλώσεις το πρωθυπουργού ότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης καθώς και την  ανακοίνωση των  υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών πως θα αναζητήσουν τις ευθύνες!!! Όταν όλοι οι γονείς γνωρίζουμε πως την κύρια ευθύνη φέρει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν την ευθύνη για την συντήρηση των σχολείων στους δήμους, ενώ συνεχίζουν κάθε χρόνο να υποχρηματοδοτούν τα σχολεία σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια…και κατ’ επέκταση ευθύνη φέρει και η εκάστοτε δημοτική αρχή που αποποιείται των ευθυνών της, με μοναδική απάντηση πως τα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι άδεια…

Ο θάνατος του 11χρονου μαθητή και ο τραυματισμός των άλλων δύο , 6 και 10 χρονών αντίστοιχα, είναι για εμάς ο τραγικός απολογισμός της εγκληματικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εργολαβοποιήσης των υπηρεσιών των δήμων.

Το τραγικό αυτό έγκλημα δεν προέκυψε από το πουθενά. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι η συνέχεια μιας αλυσίδας γεγονότων που εμείς οι γονείς αναδεικνύουμε καθημερινά στα σχολεία της περιοχής μας. Σοβάδες που πέφτουν, παράθυρα που ίπτανται πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, ταράτσες που πλημμυρίζουν και μπάζουν νερά στις τάξεις , μαθητές που εγκλωβίζονται από πλημμύρες,  απαρχαιωμένα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλα με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των μαθητών  είναι μόνο λίγα από την μακρά λίστα των σχολείων της 4ης δημοτικής κοινότητας.

Δεν είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων καλεί όλους τους γονείς να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους Γονεών, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Να μην συμβιβαστούμε με το έγκλημα που συντελείται στα σχολεία των παιδιών μας.

Απαιτούμε νέα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα υπουργεία και δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων .

Καμία εργασία συντήρησης να μη γίνεται την ώρα λειτουργίας των σχολείων.

Να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο άμεσα έλεγχος σχολικών υποδομών και αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.