Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

          Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή

          Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Μετακίνηση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενηλικιώνονται

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενηλικιώνονται ενώ φοιτούν ακόμα στα σχολεία δεν μπορούν να ανανεώσουν την προσωποποιημένη κάρτα μειωμένου κομίστρου που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση του σχολείου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΣΑ, καθώς δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση που να το προβλέπει.

Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές που συμπλήρωσαν τα 18 έτη να πληρώνουν κόμιστρο ενηλίκων ακόμα και για τη μετάβασή τους στο σχολείο, μιας και αρκετοί δεν πληρούν το κριτήριο απόστασης μεταξύ κατοικίας και σχολείου που ισχύει σήμερα και που προβλέπεται στον σχετικό νόμο και άρα δεν είναι ούτε δικαιούχοι του Ειδικού Μαθητικού Δελτίου που τους δίνει δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης για τις μέρες και ώρες λειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα το αυξημένο χιλιομετρικό όριο ήδη έχει αποκλείσει ένα μεγάλο αριθμό μαθητών.

Το αποτέλεσμα αυτών είναι η σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας, αφού με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών μας προκύπτει διπλασιασμός του κόστους καθημερινής μετάβασης στο σχολείο τους, καθώς και των άλλων αυξημένων υποχρεώσεων μετακίνησης για εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, ζητάμε άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση όπου να προβλέπεται:

α) Έκδοση Ειδικού Μαθητικού Δελτίου για δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, με ισχύ από την  έναρξη του Σχολικού Έτους και μέχρι τη λήξη του, σε όποιον έχει την μαθητική ιδιότητα με την υποχρέωση προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης της οικίας σχολικής μονάδας, ανεξάρτητα από την ηλικία του και για τις ώρες λειτουργίας των σχολείων τους και

β) Μειωμένο κόμιστρο για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις, όλες τις υπόλοιπες μέρες και  ώρες, κατ’ αναλογία με την αντίστοιχη ρύθμιση για τους φοιτητές.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.