Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Παπάγου – Χολαργού συναντήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας κο Ι. Ψαχούλα και τον αναπληρωτή προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων κο Λ. Γιώργα, ύστερα από αίτημα της Ένωσης Γονέων. Θέμα της συνάντησης ήταν η χωροταξική κατανομή μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Δήμο μας.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων ρωτήσαμε πότε λήγει το χρονικό περιθώριο για να καταθέσει ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού πρόταση προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή, ότι ο χρόνος έχει παρέλθει, ότι όλοι οι Δήμοι ήταν ενήμεροι και ότι στον Δήμο Παπάγου- Χολαργού στάλθηκε ύστερα από επικοινωνία και 2ο mail, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανάρτησε την απόφασή της για τη χωροταξική κατανομή των μαθητών την ημέρα που είχαμε τη συνάντηση (χθες 31/1/23), εκφράζοντας την έκπληξη μας. Μας αναφέρθηκε ότι η Διεύθυνση έχει διατηρήσει τα ίδια όρια με πέρσι, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται να εγγραφούν στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού 123 μαθητές, στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού 105 μαθητές και στο Γυμνάσιο Παπάγου 132 μαθητές.
Από την πλευρά μας, επισημάναμε ότι από τον Δεκέμβρη έχουμε προβεί σε πολλές οχλήσεις προς τον Δήμο προκειμένου να λάβουμε τόσο τα στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων, όσο και να ενημερωθούμε για την καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η Διεύθυνση για τον καθορισμό των ορίων. Τονίσαμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει από τον Δήμο καμία απολύτως ενημέρωση για την καταληκτική ημερομηνία, ούτε πρόσκληση σε ΔΕΠ και εισηγήσεις.
Εξηγήσαμε ότι στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη συζήτηση γύρω από την κατανομή των μαθητών στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και των αρμοδιοτήτων μας ως οργανικό τμήμα της σχολικής κοινότητας – γι’ αυτό και ζητήσαμε την συνάντηση με τη Διεύθυνση – θέτοντας υπόψη των αρμοδίων μια σειρά παιδαγωγικά κριτήρια που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να πληρούνται σε ό,τι αφορά και στην χωροταξική κατανομή των μαθητών.
Ως εκ τούτου, σημειώσαμε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:
- Ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας που διαθέτει κάθε σχολική μονάδα. Να μην αλλάζουν χρήση εργαστήρια και αίθουσες ειδικοτήτων.
- Να δημιουργούνται περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές σε κάθε τμήμα, κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους.
- Η αποφυγή δημιουργίας τμημάτων με 27 παιδιά. Καμία συγχώνευση τμημάτων.
- Προφανώς η εγγύτητα της οικίας του μαθητή με το σχολείο όπου θα κατευθυνθεί.
- Η δυναμικότητα των μαθητών Γυμνασίων να μπορεί να απορροφηθεί από το αντίστοιχο Λύκειο, ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν στο Λύκειο με τους συμμαθητές που είχαν και στο Γυμνάσιο. Να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη και ο αριθμός των αιθουσών διδασκαλίας του αντίστοιχου Λυκείου, ώστε η πορεία των μαθητών στη Δευτεροβάθμια να είναι ενιαία, πχ από το 2ο Γυμνάσιο στο 2ο Λύκειο κ.ο.κ.
Εξηγήσαμε ότι έχοντας κατά νου έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μπορούν να κατευθυνθούν περισσότεροι μαθητές από τα Δημοτικά του Χολαργού προς το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, ώστε να αραιώσουν οι μαθητές στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού. Αντίστοιχα, το 2ο Λύκειο Χολαργού, έχει περιορισμένες υποδομές και είναι πιθανό να αντιμετωπίσει υπερπληθώρα μαθητών σε δυο χρόνια. Επισημάναμε, δε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, καθώς στην Α’ τάξη φέτος εγγράφηκαν λιγότεροι μαθητές από όσους προβλεπόταν, καθώς αρκετοί είχαν αποφοιτήσει από Δημοτικά του Παπάγου (όπου είχαν κατευθυνθεί επειδή ήταν υπεράριθμοι στα Δημοτικά του Χολαργού) και ήθελαν να συνεχίσουν στο Γυμνάσιο του Παπάγου. Σχολιάσαμε ότι τα προβλήματα στην κατανομή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια και η έλλειψη υποδομών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία μετακυλίει το πρόβλημα και στη Δευτεροβάθμια και συνεπώς χρειάζεται πίεση για να ανεγερθούν νέα σχολικά κτίρια για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Δήμο μας.
Επιμείναμε ιδιαίτερα στο νόμο που ορίζει τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανα τμήμα σε 27, χωρίς ωστόσο να ορίζει κατώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, επισημαίνοντας ότι είναι ζήτημα βούλησης του Υπουργείου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η δημιουργία επιπλέον τμημάτων με λιγότερους μαθητές (εφόσον υπάρχουν και οι ανάλογες αίθουσες διδασκαλίας). Το γεγονός ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση από το Υπουργείο τα τμήματα να φτάνουν στο ανώτατο όριο των μαθητών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και έχει ως κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και προσλήψεων εκπαιδευτικών. Υπογραμμίσαμε ότι υπάρχουν και οι σχολικές αίθουσες στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Χολαργού και άνεργοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα μπορούσαν προσληφθούν ώστε, αφενός να ξεκινάει κάθε σχολική χρονιά από την 1η μέρα με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, και αφετέρου να δημιουργούνται περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης, ειπώθηκε ότι ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τμήμα ορίζεται στον νόμο και βάσει αυτού καθορίζεται ο αριθμός των τμημάτων σε κάθε τάξη, ωστόσο τα τελευταία δυο χρόνια, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί, δεν έχουν γίνει στη Διεύθυνση Β’ Αθήνας συγχωνεύσεις. Επιπλέον, εκ μέρους της Διεύθυνσης ειπώθηκε ότι αυτή τη στιγμή στη Β’ Αθήνας υπάρχουν 9 κενά εκπαιδευτικών, ότι αυτά έχουν αναφερθεί στο Υπουργείο χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη έως τώρα για την κάλυψή τους.
Ακόμα, ο Διευθυντής μας επισήμανε ότι δεν προκρίνουν αλλαγές στα όρια των Λυκείων.
Στο ερώτημα που μας τέθηκε για το κατά πόσον θα μπορούσε να μετακινηθεί ολόκληρο το 4ο Δημοτικό Χολαργού προς το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, επισημάναμε ότι τα παιδιά του 4ου Δημοτικού είναι πολλά για να κατευθυνθούν σε ένα μόνο Γυμνάσιο (πχ φέτος αποφοιτούν 50), ενώ άλλα παιδιά κατοικούν κοντά στο 1ο Γυμνάσιο και άλλα κοντά στο 2ο Γυμνάσιο Χολαργού. Ξεκαθαρίσαμε, ότι ως Ένωση Γονέων Παπάγου- Χολαργού δεν έχουμε ούτε την ενημέρωση, ούτε την αρμοδιότητα να προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στα όρια. Θέτουμε τις αρχές – κριτήρια, βάσει των οποίων διεκδικούμε να ληφθούν υπόψη στη χωροταξική κατανομή των μαθητών από τους αρμόδιους.
Μας ειπώθηκε ότι εφόσον υπάρξει πρόταση από τη ΔΕΠ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι διατεθειμένη να τη δεχτεί έστω και εκπρόθεσμα. Προς το τέλος της συνάντησης, ο Διευθυντής τηλεφώνησε στον κ. Τράκα ενημερώνοντάς τον για τη συνάντηση και για να προχωρήσει τη διαδικασία της ΔΕΠ.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ένωσης αναφέραμε ότι θα αποστείλουμε στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και εγγράφως τη θέση και τις προτάσεις μας, που θα καταθέσουμε και στη συνεδρίαση της ΔΕΠ όταν αυτή προγραμματιστεί.
Τέλος, επισημάναμε ότι παραμένει το κενό στα Γερμανικά στο Γυμνάσιο του Παπάγου, όπως έχει ήδη καταστεί γνωστό στη Διεύθυνση από τον Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου Παπάγου. Υπογραμμίσαμε ότι στην πραγματικότητα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές δεν έχουν διδαχθεί Γερμανικά και είναι επείγουσα η αναπλήρωση του κενού. Δυστυχώς δε λάβαμε κάποια δέσμευση ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς ακόμα και η φάση προσλήψεων αναπληρωτών που θα όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο θα γινόταν τέλη Ιανουαρίου, δεν έχει γίνει έως τώρα.