Το ακόλουθο υπόμνημα συνυπογράφουν οι Ενώσεις Γονέων:

1ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝΝΙΚΑΙΑΣ
2ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΒΥΡΩΝΑΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
4ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΕΛΕΥΣΙΝΑΣΠΑΛΛΗΝΗΣ
5ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ
6ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΚΑΛΛΙΘΕΑΣΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
7ο ΔΙΑΜΕΡ. ΑΘΗΝΑΣΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣΚΗΦΙΣΙΑΣΠΕΥΚΗΣ – ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ
ΑΙΓΑΛΕΩΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΑΛΙΜΟΥΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΦΥΛΗΣΝ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – Ν.ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ2ο ΔΙΑΜΕΡ. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ5ο ΔΙΑΜΕΡ. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΧΑΡΝΩΝ  

ΠΡΟΣ: 1.Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κωνσταντίνο

            2.Κοινοβουλευτικά Κόμματα

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1.Υπουργείο Υγείας

                             2.Υπουργείο Παιδείας

ΘΕΜΑ: Άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας  και της ασφάλειας των παιδιών μας.

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 Αξιότιμοι κύριοι,

  Ως Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση των Συλλογών Γονέων και Ενώσεων Γονέων της Αττικής σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων στην Αττική όπου εξελίσσεται σε ένα οξυμένο ζήτημα με επικίνδυνες διαστάσεις. H αποδιοργάνωση της Κτ.Υπ. (πρώην ΟΣΚ) και η αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, έχουν οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια του κράτους όσον αφορά την στατική και αντισεισμική επάρκεια των σχολείων των παιδιών μας. Η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στον κόσμο και την πρώτη στην Ευρώπη στις πιο σεισμογενείς χώρες. Εάν συνυπολογίσουμε ότι πολλά από τα σχολικά κτίρια έχουν μελετηθεί με υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό (κτίρια προ του 1985), αλλά ακόμα και χωρίς καμιά πρόβλεψη αντισεισμικού σχεδιασμού (κτίρια προ του 1959) τότε όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι απαραίτητος ΑΜΕΣΑ ο αντισεισμικός έλεγχος.

  Ακόμα και σχετικά νέα κτίρια, κατασκευασμένα με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς και κατασκευαστικούς κανόνες, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης εμφανίζουν προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε τραυματισμούς ή και κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως προαύλια να πλημμυρίζουν και να μετατρέπονται σε …πισίνες ή να γεμίζουν με λύματα λόγω προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης.

  Η έλλειψη μόνωσης ή/και περιοδικής αντικατάστασης των υπαρχόντων στις ταράτσες των σχολικών κτιρίων, η μη έγκαιρη ή/και πλημμελής αντιμετώπιση προβλημάτων από υγρασία όπου εμφανίζεται πολλαπλασιάζει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις να πέφτουν σοβάδες και ψευδοροφές. Ακόμα, καταγράφουμε τζάμια που σπάνε και δεν αντικαθίστανται, λάμπες οροφής που αποκολλούνται, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στους μαθητές και πολλές φορές μη ελεγμένες, αλεξικέραυνα που δεν φυλάσσονται, γήπεδα που δεν ενισχύονται και δεν επισκευάζονται όσον αφορά τα δάπεδα τους, έλλειψη  προστατευτικών καλυμμάτων σε μπασκέτες, κ.α.. Τραγικό αλλά και συνάμα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος θάνατος ενός μαθητή και ο τραυματισμός άλλων δύο από έκρηξη λεβητοστάσιου σχολείου.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτούμε:

 1. Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολικά κτίρια. Χρειάζεται να μπει πρόγραμμα ξεκινώντας από τα πιο παλιά κτίρια.
 2. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια. Ο ουσιαστικός ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει άμεσα σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
 3. Να χρηματοδοτηθούν μελέτες για όλα τα σχολικά κτίρια, που θα περιλαμβάνουν 2 στάδια:

Α. Μελέτη Αποτίμησης Στατικής και Αντισεισμικής Επάρκειας Φέροντα Οργανισμού (Φ.Ο.).

Β. Μελέτη Ενισχύσεων αν ο υπάρχων Φ.Ο. κριθεί ανεπαρκής.

 1. Μετά τις μελέτες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των ενισχύσεων και των απαιτούμενων συντηρήσεων και επισκευών, που θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει αποκάλυψη του Φ.Ο. (γκρέμισμα τοίχων, πατωμάτων κτλ) – ενίσχυση του Φ.Ο. και μετά ξαναχτίσιμο του κτιρίου.
 2. Να γίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός που θα ανακοινωθεί επισήμως – πρόγραμμα για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων. Να δρομολογηθούν σύγχρονα αντισεισμικά κτιριακά συγκροτήματα. ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πρέπει να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003 επικαιροποιημένος).
 3. Να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα.
 4. Το κράτος να έχει την ευθύνη και την εποπτεία για τους ελέγχους και τις επισκευές στα σχολεία.
 5. Να κατοχυρωθεί θεσμικά η ΚΤΥΠ ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές Παιδείας, να χρηματοδοτηθεί και να θωρακιστεί η λειτουργία της με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να είναι εφικτή η επαρκής και ολοκληρωμένη άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
 6. Να ληφθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές. Αυτό αφορά τα ακόλουθα:
 • Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.
 • Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές – επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.
 • Τήρηση των ωραρίων οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια.
 • Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
 • Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.
 • Να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένα η ασφαλής μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Προτείνουμε έξω από όλες τις σχολικές μονάδες να διαμορφωθούν διαβάσεις πεζών (διαγράμμιση κλπ), να τοποθετηθούν παλλόμενοι φωτεινοί σηματοδότες, επαρκής φωτισμός, τεχνητοί μειωτές ταχύτητας, ορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας, καθώς και να οριστούν σχολικοί τροχονόμοι (ΦΕΚ 1374 Β’/30-08-2007).
 1. Να στελεχωθούν όλες οι σχολικές μονάδες με προσωπικό φύλαξης, τόσο για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας μέσα στο σχολείο, όσο και για τη δυνατότητα να είναι ανοικτά τα σχολεία το απόγευμα ως χώροι κοινωνικοποίησης και κέντρα ανάπτυξης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα δώσουν δημιουργική διέξοδο στα παιδιά μας

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ   

    ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

    Εκτός από την ασφάλεια των παιδιών μας στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, προβληματισμό και ανησυχία μας έχουν προκαλέσει και οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις σοβαρές ελλείψεις, αλλά και τον κίνδυνο κλεισίματος τμημάτων στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν φαίνονται να έρχονται και οι ελλείψεις είναι εγκληματικές. Ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες (γιατροί, νοσηλευτές, ακτινολόγοι, παρασκευαστές), αλλά ακόμα και σε μηχανήματα.

   Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η αναμονή για εξέταση στους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους ξεπερνά τις 8 ώρες, καθώς το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

   Μάλιστα, στους διαδρόμους υπάρχουν ράντζα, ιδίως στις Χειρουργικές και Παθολογικές Κλινικές. Οι αναισθησιολόγοι είναι ανύπαρκτοι (στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι 8 αντί για 17) κι έτσι οι καθυστερήσεις στα χειρουργεία είναι πολύμηνες (3000 παιδιά βρίσκονταν πριν λίγους μήνες σε αναμονή για χειρουργείο και 21 βρέφη σε λίστα αναμονής για χειρουργείο καρδιάς) στρέφοντας πολλούς γονείς σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα, επίσης, είναι τα εξής:

 • Στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, αποφάσισε να κλείσει την Παιδοψυχιατρική Κλινική του, που είναι το μοναδικό Παιδοψυχιατρικό τμήμα για τις ηλικίες έως 14 ετών των περιοχών της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και όλου του Αιγαίου.
 • Η πρόθεση μετατροπής του μοναδικού Ογκολογικού Τμήματος της Ελλάδας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» σε ΝΠΙΔ.
 • Ειδικά στη Δυτική και στη Νοτιοανατολική Αττική οι ανάγκες για δημόσια νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη είναι τεράστιες.

 Αναφορικά με την ως άνω πρόθεσή σας, ζητούμε:

  ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ με τίτλο: «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”»

  Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στους γονείς των πασχόντων παιδιών και σε πλήρη σύμπνοια με τους υγειονομικούς, στηρίζουμε τη θέση τους, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», καθώς και του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού».

  Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, ο διαχωρισμός των ως άνω Τμημάτων από το υπόλοιπο Παιδιατρικό Νοσοκομείο και η ταυτόχρονη μεταφορά τους στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που συστήνεται για το σκοπό αυτό, είναι αντιεπιστημονικός, μιας και η ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ανεξάρτητα από τη λειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων του.

   Στην πραγματικότητα ο διαχωρισμός και η μεταφορά των παραπάνω Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων στο υπό σύσταση ΝΠΙΔ, πρακτικά σημαίνει ότι στο εξής θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα λειτουργούν δηλαδή με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους.

 Απαιτούμε:

 1. Να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση σε κανένα τμήμα νοσοκομείου.
 2. Να ενισχυθεί ουσιαστικά το προσωπικό των νοσοκομείων Παίδων με προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
 3. Να εξασφαλισθούν άμεσα τα απαραίτητα μηχανήματα σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις κλινικές για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
 4. Η δημόσια νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη να ενισχυθεί με υποδομές και μόνιμο προσωπικό.
 5. Οι δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) να ενισχυθούν ΑΜΕΣΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και των παιδιών μας.

Αθήνα, Μάρτιος 2023

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.