Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων του Πειραιά

Την Τετάρτη 29/3 αντιπροσωπεία της Ενωσής μας συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Δ. Αράπη, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστο Μακρή. Στη συνάντηση μεταφέραμε την ανησυχία και τα ερωτήματα των γονέων, ειδικά μετά το σεισμό στη γειτονική Τουρκία και ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τον αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία μας.

Ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τα εξής:

  • Ο τελευταίος γενικός προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία του Πειραιά έγινε πριν από 20 χρόνια (!) δηλαδή το 2003. Μετά το σεισμό του 2019 έγιναν κάποιοι οπτικοί έλεγχοι στα σχολεία, κυρίως εκεί που το ζήτησαν οι διευθυντές.
  • Ο Δήμος διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις τρεις μηχανικούς, επιφορτισμένους με όλες τις δουλειές και τα καθήκοντα της ειδικότητας τους στο δήμο. Αυτό σημαίνει ελάχιστος χρόνος και ακόμα λιγότερες δυνατότητες για συστηματικούς συχνούς προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία από το αρμόδιο δυναμικό του Δήμου.
  • Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νόμος για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, σε συνεργασία του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η διαδικασία είναι η εξής: Σε πλατφόρμα που θα ανοίξει το ΤΕΕ θα δηλώσουν συμμετοχή ιδιώτες μηχανικοί από όλη τη χώρα, οι οποίοι στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στους δήμους για να κάνουν τους ελέγχους. Η εκτίμηση του Δήμου είναι ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη. Οι διαδικασίες που προβλέπονται όμως είναι χρονοβόρες και με δεδομένο ότι μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές, η ανησυχία μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
  • Ενημερωθήκαμε επίσης ότι ο Δήμος Πειραιά σκοπεύει να αναθέσει σε ιδιώτες μηχανικούς τον έλεγχο των «μη δομικών στοιχείων στα σχολεία», δηλαδή αντικείμενα και υλικά που βρίσκονται μέσα στα σχολικά κτίρια και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση σεισμού.

Στη βάση των παραπάνω, διαμορφώθηκε ένα κείμενο – κάλεσμα το οποίο προτείνουμε στις άλλες Ενώσεις και τους συλλόγους γονέων του Πειραιά, στην ΕΛΜΕ και στους συλλόγους των δασκάλων της περιοχής.

Θεωρούμε ότι η υπογραφή του από όσους το δυνατόν περισσότερους συλλόγους και Ενώσεις, θα βοηθήσει να μεγαλώσει η πίεση προς κάθε αρμόδιο φορέα, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό στα σχολεία για την ασφάλεια των παιδιών μας. Προτείνουμε το κείμενο με τις υπογραφές να σταλεί σε υπουργείο Παιδείας, Δήμο Πειραιά και ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ).

Με εκτίμηση

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά

Για την υπογραφή του παρακαλούμε ενημερώστε στο e mail της Ενωσης, enosisyllogougoneondpeiraia@gmail.com

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά το σεισμό στην Τουρκία, μεγαλώνει η ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών για την αντισεισμική προστασία και στη χώρα μας. Ειδικά στον Πειραιά, οι ζημιές από το σεισμό του 2019 κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, με τις αυστηρότερες προδιαγραφές.

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, εκ μέρους γονιών και εκπαιδευτικών:

Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων (κυβερνήσεις, δήμοι, δημόσιοι οργανισμοί) να μην έχουν ελεγχθεί εξαντλητικά τα σχολεία μας τα τελευταία 20 χρόνια (από το 2003 έχει να γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος!) όταν μιλάμε για την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και την έκτη πιο σεισμογενή χώρα στον κόσμο! Ειδικά στον Πειραιά όπου ένα μεγάλο μέρος των σχολείων στεγάζονται σε παλιές και γερασμένες κατασκευές.

Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι με τη διαδικασία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για τον υποχρεωτικό αντισεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, ότι η καινούργια σχολική χρονιά θα βρει τα σχολεία μας ελεγμένα και ασφαλή.

Η εμπειρία και από προηγούμενους προσεισμικούς ελέγχους αυτό δείχνει: Οι έλεγχοι μετά το σεισμό του 1999 δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ στα δημόσια κτίρια, ενώ και μετά το σεισμό του 2019, μόλις το 1/3 των σχολείων της Αττικής ελέγχθηκαν από μηχανικούς των Δήμων ή του πρώην ΟΣΚ.

Ακόμα κι αν οι έλεγχοι ολοκληρωθούν τον Οκτώβρη, όπως προβλέπει ο Δήμος, τι θα γίνει με τα σχολεία που θα χρειαστεί να γίνουν επισκευές; Πότε και με τι κονδύλια θα προλάβουν να επισκευαστούν ώστε να ξεκινήσουν κανονικά οι μαθητές τη σχολική χρονιά;

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την ασφάλεια των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:

  • Να προχωρήσει άμεσα και ολοκληρωμένα ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων της περιοχής του δήμου μας. Όλα τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια για τη νέα χρονιά.
  • Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί, όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, σε όλα τα σχολικά κτίρια και σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να εξασφαλιστούν κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.
  • Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα από την πλευρά του κράτους, με ευθύνη και του Δήμου, για τακτικούς, επιστημονικά ολοκληρωμένους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια.
  • Να προσληφθεί για αυτό το σκοπό το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Δήμο και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η ασφάλεια των παιδιών μας στο σχολείο δεν μπορεί να θεωρείται «κόστος».

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.