Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας στις 28/4/2023, το οποίο και επισυνάπτουμε, αναφέρεται:

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές/τριες, οι Διευθυντές/τριες Π.Ε., οι Διευθυντές/τριες και οι Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων οφείλουν να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.), ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός) για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Πριν την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους 2022-2023, σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, καταγράφονται τα προβλήματα, που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή της σχολικής μονάδας και διαβιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Δήμου και στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας τους (κτιριακές υποδομές, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή χώρων, εξοπλισμός).

Το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει το αυτονόητο που είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών μας. Πρόκειται για ένα κείμενο που το Υπουργείο Παιδείας στέλνει πλέον εθιμοτυπικά χωρίς καμία μέριμνα για την υλοποίησή του. Στα αλλεπάλληλα υπομνήματα και ενέργειες της Ομοσπονδίας για τα κτιριακά ζητήματα η αυτοματοποιημένη απάντηση είναι: «είναι ευθύνη των δήμων». 

Να θυμίσουμε, λοιπόν, στο Υπουργείο, αν δεν θυμάται:

  • Τις εκατοντάδες κατά κυριολεξία υπομνημάτων, επιστολών, παρεμβάσεων που έχουν κάνει σύλλογοι γονέων στους Δήμους και την απαξιωτική αντιμετώπιση που έχουν λάβει από τους αρμόδιους.
  • Τις ημερίδες και υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι Ενώσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τις ημερίδες της Ένωσης Αιγάλεω, Περιστερίου, το υπόμνημα της Ένωσης Νέας Φιλαδέλφειας,  της Ένωσης Αιγάλεω, κινητοποιήσεις της Ένωσης Βύρωνα κτλ)
  • Τα 4 δελτία τύπου της Ομοσπονδίας με αναλυτικά στοιχεία για Βύρωνα, Νέα Σμύρνη, Παιανία, Άγιο Δημήτρη με τίτλο: Τα σχολικά κτίρια της Αττικής εκπέμπουν SOS
  • Τη συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας όπου αναλυτικά παρουσιάστηκαν εικόνες από σχολικά κτίρια σε άθλια κατάσταση και βασίστηκε στο υλικό που έστειλαν 22 Ενώσεις Γονέων, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, απόδειξη τα εκτεταμένα ρεπορτάζ από εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας του Αθηναϊκού Τύπου και τηλεοπτικά κανάλια μεγάλης εμβέλειας.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια στη σχολική κοινότητα που κατατέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας και κατατέθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Άρα το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει. Και το Υπουργείο Παιδείας ξέρει και το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι. Και όλοι κάνουν τους ανήξερους γιατί θεωρούν κόστος τα παιδιά μας.

Καλούμε τις Ενώσεις να εντείνουν τώρα τις πιέσεις τους προς  τους Δήμους ώστε μέσα στο καλοκαίρι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι τα σχολεία των παιδιών μας ασφαλή και όμορφα. Να εξασφαλισθούν τώρα κονδύλια και το ανάλογο προσωπικό.

Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών μας.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.