Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της με χιλιάδες γονείς να αγωνιούμε τους προηγούμενους μήνες «τι θα κάνουμε τα παιδιά μας» μετά το κλείσιμο των σχολείων και τελικά να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Τα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων ούτε επαρκούν για όλα τα παιδιά, ούτε καλύπτουν μεγάλο χρονικό διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών.

Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων 3ης Δημοτικής Κοινότητας σας μεταφέρουμε το ψυχολογικό και οικονομικό βάρος που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες της Αθήνας αναζητώντας μία θέση στις πρωινές καλοκαιρινές δραστηριότητες του Δήμου, αφού οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων γονιών δεν συμβαδίζουν με τις σχολικές διακοπές.

Οι θέσεις στα summer camps κάθε χρόνο είναι ελάχιστες σε σχέση με τη ζήτηση και τελικά δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες, όλες τις περιόδους. Προβλέπονται μόλις 220 παιδιά ανά αθλητικό κέντρο στα μόλις τρία που ανήκουν στον ΟΠΑΝΔΑ (Ρουφ, Γκράβα, Γουδή), που αντικειμενικά καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό από τις πολλαπλάσιες ανάγκες σε ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων.  Ακόμα και ο τρόπος επιλογής των παιδιών, θυμίζει … «Τηλεπαιχνίδι», δηλαδή ποιοι 220 θα πατήσουν πρώτοι το κουμπί στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ! Φέτος «κόπηκε» και το δωρεάν σάντουιτς που παρείχαν στα παιδιά στο καλοκαιρινό camp του Ρουφ!

Επιπλέον, τα νήπια ηλικίας 4-5 ετών εξαιρούνται του δικαιώματος υποβολής αίτησης και παρότι έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή, τα summer camps του Δήμου δέχονται μόνο παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων.

Ταυτόχρονα, το κόστος στα ιδιωτικά summer camps κυμαίνονται από 80 ευρώ – 150 ευρώ την εβδομάδα κάνοντας δυσβάσταχτο ή και απαγορευτικό το οικονομικό βάρος για τις οικογένειές μας.

Εκφράζουμε δε την αγανάκτησή μας για το γεγονός, ότι ένας χώρος του Δήμου Αθηναίων, η Τεχνόπολη, αντί να αξιοποιηθεί για ελεύθερη καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για τους μαθητές της 3ης ΔΚ, αξιοποιείται επιχειρηματικά με τιμολόγηση στα 140 ευρώ ανά εβδομάδα για ένα παιδί!

Δεν θεωρούμε πως ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, με τεράστια έσοδα από τα δημοτικά τέλη που εμείς πληρώνουμε, δεν είναι σε θέση να αναπτύξει επαρκή και ποιοτικά summer camps για όλα τα παιδιά, χωρίς πληρωμές.

Καλούμε την δημοτική αρχή να προχωρήσει έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες και προετοιμασίες ώστε η επόμενη χρονιά να μην βρει τις οικογένειές μας στην ίδια κατάσταση. Ζητάμε:

  • Να λειτουργήσουν από τον Δήμο προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών, με κατάλληλο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί για αυτό το σκοπό, με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές. Να γίνονται δεκτά τα προνήπια και τα νήπια.
  • Να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες κρατικές και δημοτικές υποδομές (π.χ. η Τεχνόπολη, τα ΚΔΑΠ) και οι κατασκηνώσεις, αφού συντηρηθούν, εκσυγχρονιστούν και στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό.
  • Να σχεδιαστεί η δημιουργία νέων υποδομών και κατασκηνώσεων, προκειμένου να καλυφθούν με παιδαγωγικούς όρους, δημόσια και δωρεάν οι πάγιες ανάγκες των παιδιών μας.
Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.