Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/9/2023 στην αίθουσα Δημαρχείου Περιστερίου η σύσκεψη που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Γονέων της Αττικής και εκπαιδευτικών σωματείων με θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και την ανάγκη κοινής δράσης.

          Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 Ενώσεις της Αττικής και από 17 σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έγινε πλούσια συζήτηση που ανέδειξε:

  • Την άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τελευταία παράδειγμα στα Πετράλωνα όπου κατέρρευσε σοβάς και τραυμάτισε τρεις μαθητές!
  • Τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργεί με τα κενά στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη και τους σχολικούς νοσηλευτές. Μερικά παραδείγματα μόνο που αναφέρθηκαν: Γ Αθήνας 30 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, Πρωτοβάθμια Α Αθήνας έχει καλυφθεί το 40% των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη. Το ΕΕΝΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής έχει 100 ώρες κενά με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο δίωρα μαθήματα. Ομόφωνα καταδικάστηκε η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί, να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη!
  • Τη συζήτηση απασχόλησε και το επερχόμενο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει το αίσχος της 16ωρης και ευέλικτης εργασίας, σημείο που τονίστηκε και από εκπροσώπους των σωματείων εκπαιδευτικών αλλά και εκπροσώπους Ενώσεων Γονέων που δεν θέλουν ως εργαζόμενοι γονείς να δουλεύουν ήλιο με ήλιο αλλά να έχουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Για όλα αυτά τα ζητήματα τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση και η πίεση προς τους δήμους αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα ζητήματα που είναι στην ευθύνη τους (κατάσταση σχολικών κτιρίων, κάλυψη των αναγκών των σχολείων από τις σχολικές επιτροπές και όχι από την τσέπη των γονιών, σχολικές καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) αλλά και προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και προς το Υπουργείο Παιδείας για ζητήματα που αφορούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, σχολικούς νοσηλευτές, για το ζήτημα των σχολικών γευμάτων. Να δυναμώσει ο συντονισμός και μεταξύ των Ενώσεων και των Σωματείων που αναφέρονται στην ίδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ώστε με κοινές δράσεις να δυναμώσουν την διεκδίκηση.

Στην συζήτηση τονίσθηκαν ορισμένες άμεσες πρωτοβουλίες όπως:

  • Να συγκεντρωθεί η εικόνα από τα κενά, τα σχολεία που είναι στα χαρτιά χωρίς κτίριο, να δοθεί στην Ομοσπονδία.
  • Να στηριχθεί η κινητοποίηση του ΣΕΠΕ Παρθενώνα τη Δευτέρα 18/9 στο Δήμο Αθηναίων για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων με αφορμή την κατάρρευση του σοβά στα Πετράλωνα.
  • Να στηριχθεί η απεργία την Πέμπτη 21/9 ώστε και εμείς οι γονείς να δουλεύουμε ανθρώπινα και να μπορούμε να βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν.
  • Για την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υλικών για βοήθεια στους κατοίκους της Θεσσαλίας, μετά την μεγάλη ανταπόκριση, η Ομοσπονδία Γονέων θα δώσει συνέχεια και μισθώσει φορτηγό όπου θα φορτωθεί το Σάββατο 30/9 σε μέρος και ώρες που θα ανακοινωθούν άμεσα και θα παραδοθεί, σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν ανάγκη. Μέχρι την Τετάρτη 20/9 οι Ενώσεις μπορούν να παραδίνουν τα υλικά που έχουν συγκεντρώσει στα σωματεία εργαζομένων που έχουν ανακοινωθεί.

Το ΔΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.