Την Δευτέρα 25/9/23 πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Επιτροπής Βόρειου Τομέα της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής συναντήσεις με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και είναι στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων Διευθύνσεων. Συμμετείχαν μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και οι πρόεδροι των Ενώσεων Πεντέλης, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού.

Από την πλευρά των Διευθύνσεων η κατάσταση έχει ως εξής:

          Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μπαμπαρούτση, την κ. Νίνου (εκπαιδευτικά θέματα), την  κ. Καλιακατσου (θέματα ειδικής αγωγής) και την κ. Σαμαρτζη (σχολικά γεύματα). Η ατζέντα που ανοίξαμε περιλάμβανε τρία θέματα: εκπαιδευτικά κενά γενικής και ειδικής αγωγής, σχολικοί νοσηλευτές, σχολικά γεύματα. Τα νούμερα που μας δόθηκαν δεν ήταν με ακρίβεια, αλλά στο περίπου: αναφέρονται σε κενά 80 γενικής και πάνω από 100 ειδικής για όλη τη Β Αθήνας. Μας φάνηκε μικρό το νούμερο. Είπαν ότι τα έχουν δώσει στο υπουργείο και στη Β φάση που προβλέπεται να γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης μάλλον θα καλυφθούν. Για τις παράλληλες στηρίξεις, λίγο πολύ μας είπαν ότι ακολουθούν την “νέα” οδηγία του υπουργείου για «συνεκπαιδευση», (καταστρατηγώντας δηλαδή τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ). Δηλαδή ένας εκπαιδευτικός  παράλληλης σε τμήμα που μπορεί να έχει περισσότερες του ενός παιδιού περιπτώσεις. Για τα τμήματα ένταξης πρέπει να βγει ΦΕΚ, για τα τμήματα υποδοχής πρέπει να ωριμάσει το αίτημα  3 με 4 χρόνια και ανάλογα με το πλήθος των παιδιών!!  Για τους σχολικούς νοσηλευτές, τα ίδια.. Για τα σχολικά γεύματα, που είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 2019 και λήγει 31/8/24, μας ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι «παροχή του κράτους» αλλά μια βοήθεια στους μαθητές που δεν έχουν να φάνε (τα κοινωνικά κριτήρια που λένε, τα οποία τελικά περιλαμβάνουν παιδιά ακραίας φτώχειας). Φυσικά με τη θέση αυτή  διαφωνούμε απόλυτα. Πιστεύουμε ότι τα σχολικά γεύματα πρέπει να παρέχονται σε όλα τα παιδιά εξασφαλίζοντας και τη σωστότερη διατροφή στη διάρκεια του ολοήμερου αλλά και στηρίζοντας όλες τις οικογένειες, λαμβάνοντας υπόψιν την ακρίβεια και τις γενικότερες συνθήκες. Η διαδικασία έχει ως εξής: βγαίνει το πρόγραμμα και σε συνάντηση των δήμων με τον διευθυντή εκπαίδευσης, οι δήμοι προτείνουν συγκεκριμένα σχολεία (άρα χρειάζεται να πιέσουμε και τους δήμους για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα). Επειδή ο αριθμός των γευμάτων είναι συγκεκριμένος σε όλα τα σχολεία β Αθήνας 3500 γεύματα, γίνεται επιλογή και κάποιοι δήμοι δεν εντάσσονται καθόλου στο πρόγραμμα, όπως και οι περισσότεροι στον Βόρειο Τομέα (πχ Χολαργός, Πεύκη, Μεταμόρφωση).Τα σχολικά γεύματα τελικά μοιράζονται με υπουργική απόφαση. Οπότε δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος διευθυντής σχολείου αίτημα αν ο Δήμος δεν έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

          Εντύπωση μας προκάλεσε η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους εκπροσώπους των γονέων καθώς και η προσπάθεια να αποδοθούν τα αίτια για τα κενά στους εκπαιδευτικούς που αρρωσταίνουν! ή στις εγκυμοσύνες των γυναικών εκπαιδευτικών!!

          Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συναντηθήκαμε με τον αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παλαντζά. Η εικόνα που δόθηκε είναι ότι τα κενά στο Υπουργείο δόθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου. Στην Α φάση ζήτησαν 242 εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής και ήρθαν 185. Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται γύρω στα 110 κενά στην γενική αγωγή και έχουν ζητηθεί τα 98 (73 με εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης και 25 με μειωμένο ωράριο). Τα κενά στην ειδική αγωγή υπολογίζονται περίπου στα 100 όμως έχουν ζητήσει τα 51 υλοποιώντας την απόφασή του Υπουργείου για μοίρασμα του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε περισσότερα παιδιά.

Αγαπητοί συνάδελφοι

          Η εικόνα που έχουμε από τα σχολεία των δήμων μας είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Αυτή τη στιγμή χάνονται δεκάδες ώρες μαθημάτων. Λείπουν μαθηματικοί, φιλόλογοι, βιολόγοι για να μην πούμε για άλλες ειδικότητες που δυστυχώς θεωρούνται δευτερεύουσες…

Από αυτήν την άποψη καλούμε τις Ενώσεις:

Να επιμείνουμε στην επαφή με όλους τους Συλλόγους ώστε να μαζέψουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση με τα κενά στα σχολεία του κάθε Δήμου.

Να εντείνουμε τις πιέσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας. Είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε 27ρια τμήματα, με συγχωνεύσεις, με μετακινήσεις μαθητών ακόμα και στην πρωτοβάθμια,  οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ή καθυστερούν ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ για να γλυτώσουν το κόστος της μισθοδοσίας ή ΚΟΒΟΝΤΑΙ εντελώς για τον ίδιο λόγο με απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, καταδικάζοντας ορισμένα τμήματα χωρίς τον εκπαιδευτικό που απαιτεί το σχολικό πρόγραμμα.

Μετράνε τον κάθε μαθητή, τον κάθε εκπαιδευτικό, το κάθε τμήμα με βάση ΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ και όχι τι είναι παιδαγωγικά αναγκαίο για τα παιδιά μας. Και δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει ακόμα και ε τις ευαίσθητες περιπτώσεις της ειδικής αγωγής! Και μάλιστα τις ντύνουν με «παιδαγωγικό» μανδύα (δεν είναι καλό για το παιδί αποφάνθηκε το υπουργείο το παιδί που χρήζει παράλληλης στήριξης να την έχει με βάση τη γνωμάτευση που έχει!!)

Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή μας την ΠΕΜΠΤΗ 28/9 και ώρα 14:00 στην παράσταση της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Παιδείας.

ΤΟ ΔΣ

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.