Αγαπητοί γονείς/εκπαιδευτικοί και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι,

    Μέσα από τη συζήτησή μας με τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις ήρθε στο προσκήνιο, ένα σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» που ήταν ανοιχτό σε διαβούλευση για δύο  μόνο εβδομάδες μέχρι σήμερα 26/9  στις 10.00 το πρωί και λίγο πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

   Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει στόχο να καταργήσει αρκετά στοιχεία, πρόσωπα, φορείς κι επηρεάζει 100% τη λειτουργία του Δήμου όπως τη γνωρίζαμε με στόχο να συγκεντρώσει κι άλλες αρμοδιότητες χωρίς να περιγράφεται με ποιο τρόπο όμως θα τα καταφέρει μιας και ήδη οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι. Ανάμεσα στα άρθρα ανήκει και το νούμερο 25  “Μεταφορά αρμοδιοτήτων Σχολικών Επιτροπών, σύσταση πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων” όπου αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες σχολικών επιτροπών παύουν να λειτουργούν αυτοδικαίως και δεν ορίζεται καθόλου πώς θα λειτουργούν αφού οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στους δημοτικούς υπαλλήλους. 

  Επιπλέον οι διαχειριστές των ποσών της ΔΕΠ γίνονται οι ίδιοι οι διευθυντές που πέρα από το εκπαιδευτικό τους έργο, το σωρό των τεχνικών υποδομών και των ελλείψεων που ήδη επιβλέπουν στα σχολεία τους θα πρέπει να διαχειρίζονται και την άμεση επίλυση και την εύρεση τεχνικών λύσεων. Φυσικά δεν περιγράφεται καθόλου πώς οι Σύλλογοι Γονέων,  που μπορούσαν να συμμετέχουν μέσω των αντιπροσώπων της Ένωσης Γονέων στις αποφάσεις των σχολικών επιτροπών, θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το ρόλο ώστε να υπάρχει και μια διαφάνεια.

  Καταδικάζουμε τον τρόπο και το χρόνο που επιλέχθηκε για  να  περάσει ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει τη λειτουργία των Δήμων και των σχολείων μας και  σας καλούμε όλους να είστε ενήμεροι και ενεργοποιημένοι ώστε η λειτουργία των σχολικών μονάδων να βελτιώνεται και να βελτιστοποιείται κι όχι να υποβιβάζεται χρόνο με το χρόνο κι αναλόγως και η παιδεία των παιδιών μας. Καλούμε επίσης τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν επίσημα θέση σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο και να προτείνουν τρόπους που θα μπορούσε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων χωρίς να αναλώνονται σε τεχνικά ζητήματα.

ΤΟ ΔΣ

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.