Τα σχολεία της Αθήνας εκπέμπουν SOS!

Με αυτό το κεντρικό σύνθημα οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των 7 δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου της Αθήνας οργάνωσαν κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, με τη μαζική παρουσία γονέων που συγκεντρώθηκαν μαζί και με τα παιδιά τους, για να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις για τα εκρηκτικά κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Αθήνας.

Γιατί η είδηση δεν είναι πια “έπεσαν σοβάδες σε σχολείο”

αλλά “σε ποιο σχολείο έπεσαν σοβάδες”…

Και ενώ καθημερινά καταγράφονται ατυχήματα μέσα στα σχολεία, για τη Δημοτική Αρχή το θέμα δεν ήταν αρκετά επείγον για να συζητηθεί από το, κατά τ’ άλλα υπηρεσιακό, Δημοτικό Συμβούλιο που, ανάμεσα στα 113 θέματα που είχε στην ημερήσια διάταξη, ενέκρινε επαναλαμβανόμενες παρατάσεις εργολαβιών για έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, ανάμεσα σε αυτές και κάποιες που αφορούν σχολεία.

Μάλιστα, αντί για τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους Παιδείας και Κτιριακών Υποδομών συναντήσαμε τις ομάδες των ΥΜΕΤ με πλήρη εξάρτηση και κλούβες της Αστυνομίας να φρουρούν το Δημαρχείο από τους …εχθρούς (βλέπε: γονείς & με τα παιδιά τους από  όλη την Αθήνα)!!! Για πάνω από μία ώρα δεν επέτρεπαν την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο των 7 εκπροσώπων των Ενώσεων Γονέων και των 2 εκπροσώπων εκπαιδευτικών σωματείων. Οι δεκάδες Σύλλογοι Γονέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενώσεων και έμειναν ανυποχώρητοι μπροστά στο Δημαρχείο μέχρι να γίνουν δεκτοί στην συνεδρίαση οι εκπρόσωποί τους.

Με αναφορές στα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα και με παραδείγματα από συγκεκριμένα σχολεία, οι εκπρόσωποι γονέων και εκπαιδευτικών αποκάλυψαν ακόμη μία φορά την εγκληματική εγκατάλειψη των σχολικών κτιρίων και τις διαχρονικές ευθύνες Δήμου και Υπουργείου για την κατάσταση  που επικρατεί σήμερα στα σχολεία. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε μόλις δύο μέρες μετά, αφού σε ένα ακόμα σχολείο της Αθήνας, στο 2ο Πρότυπο Λύκειο αυτή τη φορά έπεσαν σοβάδες σε αίθουσα του σχολείου εν ώρα λειτουργίας του.

Και επειδή σε έναν Δήμο, όπως αυτόν της Αθήνας, που έχουν να δαπανήσουν εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν κυριολεκτικά δώρο σε μια ΠΑΕ καινούργιο γήπεδο, καθώς και σε αναπλάσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της πόλης, είναι αστείο να επικαλούνται την έλλειψη κονδυλίων, εμείς τους απαντάμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Διεκδικούμε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία που θα καλύπτουν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες για να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Για να μην θρηνήσουμε και άλλα παιδιά, όπως οι γονείς του Βασίλη στις Σέρρες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Εμπεριστατωμένο επιστημονικό έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων για: στατική επάρκεια – σεισμική τρωτότητα – ενεργητική & παθητική πυρασφάλεια – αντικεραυνική προστασία – κατάσταση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων & εξόδων διαφυγής και έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών τα οποία και απαιτούμε να μας γνωστοποιηθούν.
  • Εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων συγκέντρωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για όλα τα σχολεία, καθώς και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε αυτούς.
  • Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ο Δήμος να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για  ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων σε χώρους που εδώ και χρόνια είναι χαρακτηρισμένοι για αυτόν τον σκοπό, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
  • Ετήσια συντήρηση σε όλες τις σχολικές μονάδες. Να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επισκευές από μόνιμο τεχνικό προσωπικό του Δήμου. Δεν αντέχουν άλλο τα σχολεία των παιδιών μας να περιμένουν τις διάφορες εργολαβίες.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολείων από το κράτος και το Δήμο. Ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.
  • Άμεσες παρεμβάσεις ιδιαίτερα στις περιοχές του Δήμου που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως στα σχολεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον Ποδονίφτη και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου που κινδυνεύουν από μια πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού. Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για να μην πλημμυρίζουν τα σχολεία και οι γύρω από αυτά δρόμοι, καθιστώντας τα απροσπέλαστα με την πρώτη βροχή.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ!

Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα συζήτησης με όλους τους γονείς των σχολείων μας, με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Μέχρι να ικανοποιηθούν τα αυτονόητα αυτά αιτήματά μας δεν κάνουμε πίσω, γιατί η ασφάλεια και η ζωή των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για εμάς τους γονείς.

Τα ΔΣ των 7 Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αθηναίων

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.