ΠΡΟΣ:

  1. Υπουργείο Παιδείας
  2. Υπουργείο Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:

  1. Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα Κων/νο

2. Κοινοβουλευτικά Κόμματα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αθήνα, 1/3/2024

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

       Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, η υλοποίηση σχολικών δράσεων, που φέρνουν σε επαφή τα παιδιά μας με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πολιτιστική μας παράδοση, καθώς και η διοργάνωση εορτών και εκδρομών για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, που υλοποιούνται στο ωράριο λειτουργίας του Σχολείου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Ωστόσο, το άρθρο 16 του ΠΔ 79/2017 – ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017, που αποτυπώνει το θεσμικό πλαίσιο των σχολικών δράσεων, δεν προβλέπει τον τρόπο της κάλυψης του κόστους, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις αυτές, τόσο σε σχέση με τη μεταφορά μαθητών, όταν η δράση λαμβάνει χώρα εκτός Σχολείου, όσο και το τυχόν αντίτιμο που περιλαμβάνει η δράση, όταν πρόκειται, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουν οι μαθητές κάποια θεατρική παράσταση.

Είναι αντιφατικό και δεν προάγει την ωφέλιμη ανάπτυξη τους, το γεγονός ότι από τη μία οι σχολικές δράσεις θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας -και ορθώς θεωρούνται- και από την άλλη δεν χρηματοδοτούνται.

Ως εκ τούτου, αιτούμαστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να προβλεφθεί τακτική  χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την υλοποίηση σχολικών δράσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί και να προαχθεί ο σχεδιασμός από τις/τους εκπαιδευτικούς ενός πλούσιου παιδαγωγικού προγράμματος σχολικών δράσεων, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Μέχρι τότε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στα Σχολεία για τον σκοπό αυτό.

Περαιτέρω, η υποχρέωση της κάλυψης του κόστους της μεταφοράς μαθητών από τους γονείς, όταν η δράση λαμβάνει χώρα εκτός Σχολείου, δυσχεραίνει τη συμμετοχή παιδιών λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να προκαλούνται παιδαγωγικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες μεταφορείς αναλαμβάνουν την εργασία αυτή με την προϋπόθεση της αποκόμισης ικανοποιητικού κέρδους. Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα μονοπώλησης της αγοράς (συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία αναλαμβάνουν τις σχολικές εκδρομές) και ανεξέλεγκτων αυξήσεων στις τιμές. Τέλος, παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στην απαραίτητη διαδικασία ελέγχου των λεωφορείων για την οδική ασφάλεια, που αρκετές φορές οδηγούν στην ακύρωση σχολικών εκδρομών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και προκειμένου να δοθεί λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος των μαθητών και των οικογενειών τους, που θα διασφαλίζει όρους παιδαγωγικής ισότητας, οδικής ασφάλειας, εγκυρότητας και έγκαιρης πραγματοποίησης των δρομολογίων, χωρίς ταλαιπωρία για την σχολική κοινότητα, επαναφέρουμε το αίτημά μας για δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Μεταφοράς Μαθητών.

Ειδικότερα, προτείνουμε ο Ε.Δ.Φ.Μ.Μ. να εξοπλιστεί με τον δικό του στόλο οχημάτων, να στελεχωθεί με επαγγελματίες οδηγούς/συνοδηγούς, καθώς και με τους απαραίτητους τεχνικούς/μηχανικούς, προκειμένου να διεκπεραιώνει ολοκληρωμένα και με ασφάλεια κάθε είδους μεταφορά μαθητών, τόσο των δικαιούχων μεταφοράς που φοιτούν στα υπερτοπικά σχολεία, όσο και οποιαδήποτε άλλη μεταφορά μαθητών στο πλαίσιο των Σχολικών Δράσεων.

Ο προγραμματισμός των Σχολικών Δράσεων δε θα πρέπει να σκοντάφτει στην έλλειψη χρηματοδότησης, ούτε να φορτώνεται το τυχόν κόστος στις ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένες πλάτες των γονέων, δημιουργώντας άβολες καταστάσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.