Η πανδημία του covid-19 ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ο χρόνος που μεσολάβησε από το άνοιγμα των σχολείων τον προηγούμενο Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν αξιοποιήθηκε για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ανοίξουν με ασφαλή τρόπο τα σχολεία και να αποφευχθούν τα όσα δυσάρεστα, αλλά δυστυχώς, αναμενόμενα βιώνουμε σήμερα.

Η χώρα, εδώ και κάποιες ημέρες,  συγκλονίζεται από ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα περισσότερα από τα γενικότερα αιτήματα των μαθητών είναι αιτήματα τα οποία έχουν θέσει και οι εκπρόσωποι των γονέων (μεταξύ των οποίων και η Ένωσή μας) και των εκπαιδευτικών από την αρχή της πανδημίας. Παρότι είναι αντιληπτό ότι  τα αιτήματα αυτά και σημαντικό κόστος έχουν και εύκολα δεν μπορούν να υλοποιηθούν, οφείλουμε να τα ακούσουμε.  Γιατί η υγεία των πολιτών είναι το υπέρτατο αγαθό και η πολιτεία οφείλει να το διαφυλάξει με κάθε τρόπο. Εξάλλου, τα πιθανά τοπικά ή ένα γενικευμένο lockdown μπορεί να κοστίσουν περισσότερο στην οικονομία.

Δυστυχώς, σε τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις, τα λάθη, οι εντάσεις και οι υπερβολές είναι ενίοτε αναπόφευκτες. Δεν είναι δυνατόν  ούτε να συμφωνούν όλοι (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) στα αιτήματα που θέτουν οι μαθητές, ούτε και στον τρόπο διεκδίκησής τους. Η δημοκρατική νομιμοποίηση, όμως,  απαιτεί να αποφασίζουν οι πολλοί με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των λίγων. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας και αυτό οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Η Ένωσή μας με αίσθημα ευθύνης και για να αποφευχθούν  περαιτέρω ακρότητες που θα βλάψουν το  ήδη βεβαρυμμένο κλίμα στην παιδεία μας, κάνει έκκληση προς  όλους τους εμπλεκόμενους-μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς- να αντιμετωπίζουν με σεβασμό  τις διαφορετικές απόψεις και να επιδεικνύουν  αυτοσυγκράτηση. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε πως οι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις θα πρέπει έχουν μια σταδιακή κλιμάκωση. Τέλος,  επισημαίνουμε πως ο  ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι ο μόνος τρόπος για να συνδιαλαγούμε  με τους μαθητές και το πιθανό έλλειμμα στις διαδικασίες  λήψης αποφάσεών τους, δεν νομιμοποιεί “δυναμικές” (για να τις χαρακτηρίσουμε κομψά) παρεμβάσεις από αυθόρμητους γονείς.

Αναμένουμε άμεσα να δοθούν απαντήσεις από «επίσημα χείλη» στα αιτήματα των μαθητών, γιατί τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση,  να  χαθεί άλλη μια χρονιά!

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.