Επικοινωνούμε μαζί σας συντασσόμενοι πλήρως με τις βάσιμες ανησυχίες, επισημάνσεις και διαπιστώσεις των Συλλόγων Γονέων της πόλης μας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών μετά από ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων.

Ενώ είχαμε μπροστά μας ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να οργανωθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, τα σχολεία του Δήμου μας (από την έναρξη της χρονιάς), λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις και παραβλέψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο σε κτηριακό επίπεδο. Ανεπάρκειες που καταστρατηγούν ακόμα και το βασικό υγειονομικό πρωτόκολλο, που έχει τεθεί για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών από τους συναρμόδιους φορείς.

Τα προβλήματα στα οποία σας καλούμε να δώσετε άμεσα λύσεις είναι αναλυτικά τα παρακάτω:  

Α. Καθαρίστριες

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δήμου μας καθημερινά βρίσκονται σε σχολεία που στην πλειοψηφία τους έχουν μόνο μία Καθαρίστρια!

Τα περισσότερα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας δεν έχουν καν μόνιμη καθαρίστρια! Στα Νηπιαγωγεία συνεπώς ο καθαρισμός γίνεται:

  • Είτε με καθαρίστριες μερικής απασχόλησης,
  • Είτε με καθαρίστριες πλήρους ωραρίου, που χρεώνονται πάνω από ένα σχολείο και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν μετακινούνται καθημερινά σε διαφορετικά πόστα! Αυτό καταστρατηγεί κάθε πρωτόκολλο περιορισμού της διασποράς, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περισσότερα και διαφορετικά σχολεία.

Τα περισσότερα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια διαθέτουν μόνο μία καθαρίστρια και κάποιες φορές, περιστασιακά υπάρχει συνδρομή από καθαρίστριες, που εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες του Δήμου  η οποίες είναι επιφορτισμένες με:

  • τον καθαρισμό και απολύμανση της τουαλέτας σε κάθε διάλειμμα,
  • τον καθαρισμό και την απολύμανση των υπολοίπων κοινόχρηστων χώρων (διαδρόμων, προαύλιων και κοινόχρηστων αιθουσών όπως βιβλιοθήκες, αμφιθέατρα)
  • την απολύμανση της αίθουσας πληροφορικής μετά από το μάθημα κάθε τμήματος.
  • τον καθαρισμό και απολύμανση του σχολείου μετά το πέρας των μαθημάτων.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι ανθρωπίνως αδύνατο να απαιτούμε από μία μόνο καθαρίστρια να υλοποιεί άρτια και σχολαστικά τον παραπάνω καθαρισμό προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά του ιού σε περίπτωση πιθανού κρούσματος. Ωστόσο η συνδρομή από βοηθητικό προσωπικό του Δήμου, που εξυπηρετεί περιστασιακά και σχολεία και καταστρατηγεί επίσης κατάφορα το πρωτόκολλο περιορισμού της διασποράς.

Β. Επικίνδυνος συγχρωτισμός στις τάξεις

Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ότι ενώ απαγορεύεται ο συγχρωτισμός πάνω από 9 άτομα σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά για τους χώρους, που αφορούν τη Δικαιοσύνη, έως 20 άτομα, και στα καταστήματα 1 άτομο ανά 10 τ.μ. στην εκπαίδευση έχουμε τμήματα με συνωστισμένους μαθητές, οι οποίοι, μάλιστα, κάθονται δίπλα – δίπλα σε μικρές αίθουσες.

Στα περισσότερα σχολεία μας, και ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία, (λόγω της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο συνωστισμός είναι στα όρια του υγειονομικού πρωτοκόλλου, που οι ίδιες οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θεσπίσει. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι τα παιδιά (και ιδιαίτερα τα νήπια) είναι αυτά που δυσκολεύονται να τηρήσουν και να εφαρμόσουν τις αυστηρές συστάσεις απόστασης και υγιεινής. 

Στα Δημοτικά οι τάξεις του ολοήμερου είναι ασφυκτικά γεμάτες (πάνω από 25 μαθητές ανά τμήμα). Οι τάξεις αυτές αποτελούνται από παιδιά διαφορετικών τμημάτων(!) και σε περίπτωση κρούσματος η διασπορά θα επηρεάσει περισσότερες από μία (1) τάξεις. Πρακτικά, με αυτόν τον τρόπο, καταργείται το πρωτόκολλο που υπαγορεύει να μην υπάρχει επαφή μεταξύ των μαθητών διαφορετικών τάξεων.

Συνεπώς, για να μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι «μαθαίνουμε με ασφάλεια» θα πρέπει να έχουμε μικρά, ομοιογενή τμήματα (έως 15 μαθητές) σε ευρύχωρες αίθουσες και καλά αεριζόμενους χώρους. Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στα σχολεία με πλήρη επάρκεια σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν κενές ώρες.

Γ. Ενημέρωση σε περίπτωση Κρούσματος – Προληπτικά ΤΕΣΤ

Θεωρούμε ότι για να λειτουργήσουν άριστα τα μέτρα προστασίας πρέπει να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και έγκαιρη ενημέρωση.

Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να φερθούν με υπευθυνότατα και να τηρούν μέτρα και πρωτόκολλα και την ίδια στιγμή οι φορείς της πόλης να λειτουργούν με μυστικοπάθεια.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες και πρακτικές απόκρυψης δημιουργούν πρόσθετη ανασφάλεια, καχυποψία, οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αυθαίρετες κρίσεις, δημιουργούν κουτσομπολιά, κατηγοριοποιούν ανθρώπους και πολώνουν τους πολίτες που λειτουργούν σπασμωδικά.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διενεργούνται τακτικά και επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ COVID19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πρακτική αυτή καθησυχάζει τους πολίτες και τους εκπαιδευτικούς αλλά και προλαμβάνει την ευρεία διασπορά του ιού.

Ειδικά σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μαθητή σχολείου θα πρέπει να  υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου (τεστ) και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του. Ειδικά εκείνων που φοιτούν σε κάποιο σχολείο, ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση και προστασία της υπόλοιπης σχολικής κοινότητας.

Επίσης, πάγιο αίτημα γονέων και μαθητών είναι η δημιουργία Σχολείατρου, που θα επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις σχολικές δομές και θα ελέγχουν την κλινική εικόνα των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθούν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές  και οι τρομοκρατημένοι γονείς με το «καθήκον διάγνωσης συμπτωμάτων».

Δ. Κτηριακά προβλήματα που απειλούν τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών

Παρόλο που ο COVID 19 είναι η άμεση προτεραιότητα όλων μας δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα σημαντικά κτηριακά προβλήματα που είναι υπαρκτά και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών. Η Ένωσή μας άλλωστε είχε καταστήσει ενήμερο, ήδη από πέρυσι (2019), το Δήμο Αγίας Βαρβάρας για τα κτηριακά προβλήματα όλων των σχολείων της πόλης μας και: 

α. Είχαμε εγγράφως επισημάνει στο Δήμο ότι ο πρωτοβάθμιος (οπτικός, επιφανειακός) έλεγχος από την Υπηρεσία του Δήμου δεν επαρκούσε.

β. Είχαμε ζητήσει έγκαιρα να διενεργηθεί δευτεροβάθμιος προληπτικός αντισεισμικός έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία για τα δημόσια κτήρια  ΚτΥπ [Κτηριακές Υποδομές Α.Ε., που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους, για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, κ.α.)]. Είχε άλλωστε προηγηθεί ο ισχυρός σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαπιστώσουμε (τυχαία, μιας και δεν είχαμε κάποια επίσημη ενημέρωση) τα παρακάτω:

  • ότι μερικές μέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις 2020 είχαμε την κατάρρευση μέρους του σοβά της οροφής του 1ου Λυκείου της πόλης μας. Από τύχη δεν είχαμε θύματα. Για το λόγο αυτό το 1ο Λύκειο έκανε χρήση άλλου σχολείου για τις Πανελλήνιες.
  • Ότι και άλλα σχολεία έχουν προβλήματα με τις οροφές.
  • Σχολεία με δομικές φθορές (όπως Γ΄Γυμνάσιο), με καταστροφές σε μηχανήματα, με βουλωμένα λούκια που έχουν αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι αίθουσες, με ξηλωμένες υδρορροές, που βοηθούν «εξωσχολικούς αναρριχητές» να έχουν πρόσβαση στη στέγη (όπως το 1ο Γυμνάσιο).
  • Επικίνδυνα παραπήγματα και ετοιμόρροπες κατασκευές δίπλα σε σχολεία που προσφέρουν στέγη σε περιθωριακά και παραβατικά στοιχεία.
  • Σχολεία που στα προαύλια δεν έχει γίνει καμία συντήρηση, έχουν αφαιρεθεί μπασκέτες (πάνω από ένα χρόνο) με ελλιπείς έως και επικίνδυνες υποδομές άθλησης.
  • Ανυπαρξία συναγερμών σε αρκετά μεγάλο μέρος των σχολείων της πόλης. Ελλειπής συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων συναγερμών και ανύπαρκτο πρωτόκολλο δράσης σε περίπτωση διάρρηξης

Με βάση τα παραπάνω τα σχολικά κτήρια στην πόλη μας:

α) γίνονται επικίνδυνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μιας και αποκολλούνται δομικά στοιχεία που καταλήγουν στους κοινόχρηστους χώρου των σχολείων,

β) καθίστανται ευάλωτα σε σχέση με όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου και του COVID19.

γ) απαξιώνονται ως κτήρια με συνέπειες που θα υποστούν άμεσα όσοι κάνουν χρήση του κτιρίου (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).

δ) γίνονται πόλος έλξης εξωσχολικών έως και περιθωριακών ατόμων, που μπορούν να είναι επικίνδυνοι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

ε) γίνονται εύκολη λεία σε διαρρήκτες οι οποίοι τα απογυμνώνουν και βανδαλίζουν πανάκριβο τεχνολογικό εξοπλισμό, που αγοράστηκε με θυσίες και δύσκολα αναπληρώνεται.

Ε. Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

Σας ενημερώνουμε ότι έχει περάσει ήδη ένας μήνας λειτουργίας των σχολείων (και έχει ολοκληρωθεί και η Γ΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών) και στα σχολεία της πόλης μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό (ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Λείπουν εκπαιδευτικοί όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.α. εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και δεν λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό τα Ολοήμερα Τμήματα καθώς και τα Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης.

Αυτό είναι σαφές ότι δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση του εκπαιδευτικού συστήματος που συνιστά μια μορφή κοινωνικού αποκλεισμού και μοιραία κατηγοριοποιεί τους μαθητές.

Με βάση όλα τα παραπάνω ΖΗΤΑΜΕ από τους Υπουργούς, την Περιφέρεια, το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:

  • Να φροντίσουν ώστε να υπάρχει το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε πλήρη επάρκεια σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
  • Να δημιουργηθούν τάξεις έως 15 μαθητές.
  • Να υπάρχει άμεση, ξεκάθαρη και σαφής ενημέρωση σχετικά με κρούσματα COVID19 και στενές επαφές στη σχολική κοινότητα.
  • Πραγματοποίηση προληπτικών επαναλαμβανόμενων τεστ για Covid 19, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς.
  • να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διενεργηθεί δευτεροβάθμιος, ενδελεχής και εμπεριστατωμένος προληπτικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων της πόλης μας από την αρμόδια κρατική υπηρεσία ΚτΥπ.
  • Να τοποθετούν άμεσα δάσκαλοι και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων στα σχολεία ώστε να μπορούμε έστω και καθυστερημένα να αναπληρώσουμε τις απαιτήσεις μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.

Περιμένουμε την άμεση αντίδραση και την έμπρακτη έγνοια ως απάντηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.