Το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει ΔΣ συλλόγων που ρωτούν για την διαδικασία των συνελεύσεων και των εκλογών εν μέσω κορονοϊού. Οι απορίες που εκφράζουν έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού αφορούν, όχι μόνο τις διαδικασίες των συνελεύσεων και εκλογών, αλλά εν γένει ακόμη και της ίδιας της λειτουργίας τους.

Έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουν οι γονείς να βρεθούν, εκτός έξω από τα σχολείο, και μέσα. Εκεί που το συλλογικό τους όργανο αποκτά υπόσταση. Είναι κατανοητός ο κάθε φόβος που μπορεί να υπάρχει και η ανησυχία για την ασφάλεια σε κάθε γονιό. Όμως στο ίδιο σχολείο δεν είναι που πάνε τα παιδιά μας; Στην ίδια αυλή δεν είναι που εκατό και πλέον παιδιά βγαίνουν για διάλειμμα; Εμείς οι γονείς είμαστε αυτοί που νοιαζόμαστε πιο πολύ απ όλους για την ασφάλεια των παιδιών μας. Και αυτό είναι που μας κάνει να βρισκόμαστε συλλογικά, στον ίδιο χώρο που τα παιδιά μας ζουν και μαθαίνουν.

Προχωράμε λοιπόν σε ΓΣ, μαζί με τους γονείς του σχολείου παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας  (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ). Συζητάμε και αποφασίζουμε για τα θέματα που μας αφορούν.

Δεν συστήνουμε σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν οι σύλλογοι σε Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές μέσα από τηλεδιασκέψεις. Και οι λόγοι είναι προφανείς.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και το αδιάβλητο των διαδικασιών. Το εικονίδιο του υπολογιστή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική παρουσία, την ζωντανή συνομιλία, την διάδοση και ζύμωση των ιδεών και απόψεων μέσα σε μία γενική συνέλευση. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί, ποιος είναι πίσω από το εικονίδιο του υπολογιστή ούτε αν κάποιος μπορεί να χειραγωγήσει αυτόν που φαίνεται στην οθόνη. Ακόμη δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία ανωνυμία στην ψηφοφορία.

Για εκείνους που μπορεί να ανησυχούν για το νομικό του θέματος:

Η νομοθεσία (ΦΕΚ.4019/20) που ορίζει το «ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση ή συνάθροιση» διατηρεί «την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020». Νόμοι του Συντάγματος αλλά και από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που αναφέρουν την «Ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι». 

Ήδη αυτή τη στιγμή μετράμε 2 ολοκληρωμένες εκλογικές διαδικασίες (με πάνω από το 1/3 των μαθητών) και, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, 12 γενικές συνελεύσεις σε διάφορα σχολεία, με προγραμματισμό για εκλογές τις επόμενες μέρες. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και την πεποίθηση της αγωνιστικής συσπείρωσης που οι γονείς έχουν δείξει το πρόσφατο διάστημα καλούμε να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι σύλλογοι σε Εκλογοαπολογιστικές ΓΣ. Δεν αφήνουμε τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τον κορονοϊό να υποστείλει τις διεκδικήσεις.

Η Ένωση Γονέων, κοντά σε κάθε σύλλογο γονέων, θα δώσει κάθε βοήθεια για να μπορέσει να μαζικοποιηθεί ακόμη πιο πολύ το συλλογικό τους όργανο.

Ο κάθε σύλλογος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της διεκδίκησης των όρων της ασφάλειας και της υγείας. Να γίνει το κέντρο υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Θέλουμε Συλλόγους Γονέων διεκδικητές και όχι διαχειριστές της κρίσης.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.