Το αυτόφωρο για ένα 13χρονο μαθητή δεν είναι μάθημα, είναι μόνο πάθημα…
Λυπηρά γεγονότα εκτυλίχθηκαν την Δευτέρα 24/10/2022 στο 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων. 


Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρχαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών και διεύθυνσης σχολείου.
Μικρή ομάδα παιδιών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του 15μελούς, προσπάθησαν το πρωί να ξεκινήσουν κατάληψη για λόγους, όπως είπαν, συμπεριφοράς και αντιμετώπισης μαθητών από κάποιους καθηγητές και κυρίως τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Σοφία Μαραβέλια.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που μαθητές και γονείς ανέφεραν «ειδική» και άνιση μεταχείριση, πρόκληση και στοχοποίηση από τη διεύθυνση του σχολείου.
Δεν ήταν και η πρώτη φορά όμως που και η διευθύντρια εντόπιζε σε συγκεκριμένα παιδιά ευθύνες για συμπεριφορές εκτός ορίων και επέβαλε κυρώσεις.

Είχε άλλωστε πρόσφατα επισκεφθεί το σχολείο τόσο η Σχολική Σύμβουλος από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και παλιότερα ψυχολόγος και κοινωνική λειτουργός από το ΚΕΔΑΣΥ.
Η κατάληψη τελικά απετράπη, η ένταση όμως ανέβηκε περαιτέρω. Φωνές, φασαρία, ένα καπνογόνο που δεν άναψε αλλά …τελικά άναψε, ένα σπασμένο τζάμι, μια λιποθυμία…
Τότε η διευθύντρια, χωρίς απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αποφασίζει και καλεί την αστυνομία. 
Την πρώτη φορά γίνονται προφορικές συστάσεις, τη δεύτερη όμως πάνε στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί η διευθύντρια επιμένει και υποβάλλει μήνυση.
Τρία παιδιά 13 και 14 ετών, προσάγονται στο τμήμα Ασφαλείας Μελισσίων, διανυκτερεύουν στα κρατητήρια του τμήματος Ασφαλείας Πεύκης και το πρωί οδηγούνται πρώτα στη σήμανση και μετά στα δικαστήρια. Με χειροπέδες…

Τρία παιδιά, τα δύο από μονογονεϊκές οικογένειες με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, το τρίτο από αναδοχή και σε διαδικασία υιοθεσίας…
Τρία 13χρονα παιδιά από το σχολείο βρέθηκαν στον εισαγγελέα με χειροπέδες. 
Αυτό από μόνο του είναι μια παιδαγωγική ήττα. Μια παιδαγωγική αποτυχία όλων. Μαθητών, δασκάλων, γονέων. Κυρίως όμως είναι μια αποτυχία της διεύθυνσης του σχολείου. Αν φτάνει ένας διευθυντής γυμνασίου να καλεί την αστυνομία στο σχολείο και να συλλαμβάνονται παιδιά έχουν γίνει σίγουρα πολλά λάθη πριν.
Τα θέματα συμπεριφοράς και σχολικής ζωής λύνονται παιδαγωγικά και μόνο. Με πειθώ και ποινές που προβλέπει η εκπαιδευτική διαδικασία με γνώμονα πάντα το καλό των παιδιών. Όλων των παιδιών.


Όπως ανέφερε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, κ. Φωτεινή Μαρκαντώνη, που με αφορμή το γεγονός χθες παραιτήθηκε, «Τα παιδιά οφείλουμε να τα προστατεύουμε, όχι να τα διασύρουμε και σίγουρα όχι να τους κάνουμε μηνύσεις και να τους βάζουμε χειροπέδες».

Διευκρινήσεις
– Τα περί συμμορίας παιδιών και μαχαιριών στην κατοχή τους στο χθεσινό συμβάν που ακούστηκαν, δεν αληθεύουν (δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό άλλωστε ούτε καν στη δικογραφία) και αντί να βοηθούν, δημιουργούν περισσότερη ένταση αλλά και ερωτηματικά…
– Τα αναφερόμενα γεγονότα είναι επίσημα καταγεγραμμένα και όσα δεδομένα οικογενειακής κατάστασης αναφέρονται είναι με την συναίνεση των γονέων.
– Όταν μιλάμε για παιδιά, δεν υπάρχουν πλευρές για να διαλέξουμε. Είμαστε δίπλα στα παιδιά. Σε όλα τα παιδιά.


Προτάσεις – Πρωτοβουλίες
– Πρέπει άμεσα να πέσουν οι τόνοι, να επιληφθούν οι εκπαιδευτικοί φορείς και ειδικοί και να βρεθούν οι επιστημονικοί – παιδαγωγικοί και μόνο τρόποι για να επουλωθούν οι πληγές στη σχολική κοινότητα.
– Ως Ένωση Γονέων Πεντέλης ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου 2022 διοργανώνουμε ημερίδες για διάφορα θέματα. Η επόμενη θα γίνει την Κυριακή 27/11/2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων και θα αφορά την νεανική παραβατικότητα και τις καταχρήσεις.
– Από τις 11/10/2022 έχουμε ενημερώσει όλους τους Συλλόγους Γονέων για την πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου μας, για την οποία έχει στείλει σχετική πρόσκληση σε όλους τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να οργανωθούν συστηματικές επισκέψεις στα σχολεία από τους 2  ψυχολόγους που διαθέτει. (Ένα καλό παράδειγμα πως μπορεί να συνεισφέρει ένας Δήμος εκτός από τα κτιριακά)
– Συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε τα αιτήματα Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδίας Γονέων για σχολικούς ψυχολόγους, σχολικούς νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, επιστάτες, φύλακες σε όλα τα σχολεία, τόσο για αυτά που προβλέπονται και απλά δεν στελεχώνονται (πχ. ψυχολόγοι) αλλά και για όσα δεν προβλέπονται ακόμα και πρέπει να θεσμοθετηθούν (πχ. τραπεζοκόμοι).
– Αναμένοντας την ολοκλήρωση των εκλογών των 15μελών συμβουλίων των μαθητών των 7 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου μας, προγραμματίζουμε συνάντηση άμεσα με τους εκπροσώπους τους, ώστε να ακούσουμε και από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τα αιτήματα τους, πέρα από τις συναντήσεις με τους Συλλόγους Γονέων.
– Τέλος, από τον Ιανουάριο 2023 η Ένωση Γονέων θα διοργανώσει Σχολή Γονέων, με σειρά ομιλιών με ειδικούς καλεσμένους.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.