Προς: Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  κα Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου
         Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζωή Μακρή
         Διοικήτρια ΟΠΕΚΑ κα Ξένια Παπασταύρου

Κοινοποίηση: Δήμαρχο Κορυδαλλού κο Νίκο Χουρσαλά
                    Αντιδήμαρχο Παιδείας κο Κυριάκο Τζέρπο


Ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη διάθεσης σχολικών γευμάτων για την τρέχουσα σχολική χρονιά, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να υπογραμμίσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το πρόγραμμα, στο σύνολο του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει ωφελήσει αρχικά τους μαθητές μέσω της ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, αλλά ταυτόχρονα και πολλές οικογένειες με την έμμεση οικονομική στήριξη που τους παρέχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο. 

O δήμος Κορυδαλλού, περιλαμβάνει συνολικά 15 Δημοτικά Σχολεία εκ των οποίων υπάρχουν 4 που δεν λαμβάνουν τα σχολικά γεύματα. Πραγματικά, αφαιρείτε το δικαίωμα πρόσβασης σε μια πολύ σημαντική παροχή για μια μεγάλη μερίδα παιδιών, προωθώντας ταυτόχρονα την ανισότητα αλλά και την περιθωριοποίηση. Πόσο μάλλον δε, όταν πρόκειται για την πρόσβαση σε ένα τόσο σημαντικό αγαθό όπως η καθημερινή σίτιση.
Είναι ακατανόητη συνολικά η επιλογή σχολείων, σαν να υπάρχουν σχολεία «εύπορων» και μη, «προνομιούχων» και όχι.
Θεωρούμε ότι βασική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των συνθηκών μέσα στις οποίες θα λάβουν τα παιδιά μας την μόρφωση που τους αξίζει.
Επιπλέον, αυτή την ουσιαστική παροχή αφενός οφείλει η κυβέρνηση να την διασφαλίζει από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, αφετέρου οφείλει να την επεκτείνει σε όλα τα σχολεία και τις βαθμίδες εκπαίδευσης. 
Είναι τελείως αντιεπιστημονικό να θεωρεί κανείς ότι οι λόγοι που κάνουν τα σχολικά γεύματα αναγκαία, εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο επειδή τα παιδιά αλλάζουν σχολική βαθμίδα εκπαίδευσης. 
Τέλος, θα πρέπει προκειμένου να διαφυλαχθούν όλοι οι υγειονομικοί και όχι μόνο κανόνες, να προσληφθούν τραπεζοκόμοι που πιστοποιημένοι με τα απαραίτητα βιβλιάρια υγείας, να εξασφαλίζουν την ασφαλή διάθεση των γευμάτων στους μαθητές, ενώ επιπλέον να διατεθούν κονδύλια για την δημιουργία χώρων όπου οι μαθητές θα γευματίζουν, αντί των
θρανίων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν και θέλουμε να ενημερωθούμε σχετικά με:
 – Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των σχολείων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,
 – Την διαδικασία που ακολουθείται για την τήρηση και ικανοποίηση των κριτηρίων,
 – Την αρμόδια υπηρεσία/τμήμα που είναι υπεύθυνη για την τήρηση της διαδικασίας

Θεωρούμε ότι έχει έρθει η ώρα, η πολιτεία να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να εντάξει άμεσα το σύνολο των σχολείων στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.