Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 και ώρα 17:30, πραγματοποιήθηκε στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου η εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου με θέμα:

“Δημόσιο σχολείο, συμπεριληπτική εκπαίδευση και ειδική αγωγή: 

Αλήθειες και μύθοι”

Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς και εκπαιδευτικοί από όλο το Χαλάνδρι.

Το Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησε η κ. Δήμητρα Γκασούκα, Ανάπηρη, Κοινωνική Λειτουργός και Δημοτική Σύμβουλος, η οποία έκανε μια σύντομη παρέμβαση.

Τους ομιλητές προλόγισε, εκ μέρους της Ένωσης, ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Ιωάννης Μπουσδούνης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, απεύθυνε χαιρετισμό, μίλησε σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για την Ειδική Αγωγή και τόνισε την ανάγκη διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η κ. Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Αναπτυξιακή Παιδίατρος, τέως Δ/ντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού, αναφέρθηκε στην διαδικασία ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων και τη συχνότητα εμφάνισης αναπτυξιακών διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών.

Η κ. Αγλαΐα Παπαδήμου, Ψυχολόγος στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, παρουσίασε τη δομή του προγράμματος του ειδικού σχολείου, τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται στους μαθητές και τους γονείς τους καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας του ειδικού σχολείου με την κοινότητα.

Η κ. Σοφία Ζεριώτη, Εκπαιδευτικός με εμπειρία στην Ειδική Αγωγή, από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, μίλησε για το “στίγμα” του ειδικού σχολείου και τις δυσκολίες εφαρμογής των προγραμμάτων Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης.

Ο κ. Αθανάσιος Γρίβας, Δ/ντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και πρώην Δ/ντής του Σικιαρίδειου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, αναφέρθηκε στις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στην Ειδική Αγωγή, τόσο στα γενικά όσο και στα ειδικά σχολεία.

Ο κ. Ιωάννης Καμαρινός, Γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα ειδικά σχολεία και την ανάγκη στήριξης των αναπήρων από την Πολιτεία.

Η κ. Μαριάννα Χατζοπούλου, Προϊσταμένη του 2ου ΚΕΔΑΣΥ Β’ Αθήνας, έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ένταξη και τη συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, έγιναν ερωτήσεις, που ανέδειξαν την αγωνία των γονέων και των εκπαιδευτικών για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες, στις οποίες απάντησαν οι ομιλητές.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και βιβλιογραφία για τα θέματα που συζητήθηκαν:

Ειδική αγωγή, ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζουμε σύντομα να επαναλάβουμε την πρόσκληση.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.