ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων στηρίζει το αίτημα γονέων

για την μη κατάργηση του 1ΟΥ Γ/Σ Πειραιά ως σχολείο της γειτονιάς.

Το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά, που στεγάζεται στο Σχολικό Συγκρότημα της οδού Αφεντούλη αποτελεί, μέχρι τώρα, το σχολείο υποδοχής των 20ο, 22ο, 26ο, 33ο, 50ο, 55ο Δημοτικών Σχολείων.

Με τη μετατροπή του σε Πειραματικό και με τη διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, που έχει αποφασιστεί, θα πάψει να ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς  σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο:

  • το 1ο Γυμνάσιο θα είναι υποχρεωμένο να δέχεται στην Α’ Γυμνασίου όλους τους απόφοιτους των Ράλλειων Δημοτικών Σχολείων (περίπου 58).
  • για τις υπόλοιπες θέσεις που απομένουν (προσεγγιστικά 23) πραγματοποιείται κλήρωση με την συμμετοχή μαθητών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους (ακόμα και εκτός Πειραιά)
  • 65-70 μαθητές που θα έπρεπε να γραφτούν στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά με βάση την κατοικία τους, θα μείνουν εκτός, ανάμεσά τους και μαθητές που έχουν αδέρφια που φοιτούν ήδη στο 1ο Γυμνάσιο Πειραιά

Στην συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση δεν μιλάμε καν για την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου αλλά την ουσιαστική κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, ενός σχολείου της γειτονιάς.  

Θα έχουμε το παράδοξο και ανεπίτρεπτο γεγονός, στο κέντρο του Πειραιά, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, να λειτουργούν 2 Πρότυπα (Γυμνάσια και ΓΕΛ) και 1 Πειραματικό, τα οποία δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να εγγράψουν μαθητές της περιοχής.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι τα παιδιά θα γραφτούν σε άλλο Γυμνάσιο, εκτιμάμε ότι τα υπόλοιπα Γυμνάσια της περιοχής βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις, ενώ οι δυνατότητες εγγραφής νέων μαθητών είναι πολύ περιορισμένες.

          Τέλος, είναι βέβαιο, πως μετά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πειραιά σε Πειραματικό, θα ακολουθήσει η πρόταση για μετατροπή και του 1ου ΓΕΛ Πειραιά σε Πειραματικό. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς τα υπάρχοντα ΓΕΛ είναι ακόμα πιο λίγα, υπερκορεσμένα και με τεράστια κτιριακά προβλήματα (βλέπε 13ο ΓΕΛ Πειραιά).

          Για ένα τόσο σοβαρό θέμα για το οποίο θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας ανοικτός διάλογος στην τοπική κοινωνία του Πειραιά, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές και οι προβληματισμοί, αποφάσισαν κάποιοι για εμάς…χωρίς εμάς. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με την κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και τη μετατροπή του σε Πειραματικό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ίδρυση και δημιουργία νέου γυμνασίου που να καλύπτει τις ανάγκες διασύνδεσης των υπαρχόντων δημοτικών, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτές δεν καλύπτονται.

Υπερασπιζόμενοι το συμφέρον των παιδιών μας και τα δικαίωμά τους στη μόρφωση, ενώνουμε τις φωνές μας και διαμαρτυρόμαστε ενάντια σε πολιτικές που οδηγούν στον αποκλεισμό τους από το σχολείο της γειτονιάς τους.

Το ΔΣ

19.2.2024

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.