Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας εκφράζει την πλήρη αντίθεση της και την έντονη διαμαρτυρία της αναφορικά με την  αντιδεοντολογική τροπολογία που έφερε αιφνιδιαστικά η Υπουργός Παιδείας, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορά την νομοθέτηση της βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με τους μαθητές στην τάξη προσπαθώντας να παρουσιάσει την πρωτοφανή αυτή ρύθμιση ως «τεχνολογική καινοτομία». 

Η διάταξη συντάχθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αποφασίστηκε η καταπάτηση της δηκτικότητας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών τη στιγμή που στο σχολείο απαγορεύεται η χρήση κινητών και καμερών εντός της σχολικής μονάδας, και ορθώς ισχύει, για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα κυρίως των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Το μάθημα δεν είναι reality, είναι μια ζωντανή διαδικασία, υπάρχει συμμετοχή, απορίες. Υπάρχουν προσωπικές στιγμές των μαθητών και έξω από το σχολείο που ίσως συζητηθούν ως βίωμα, ή με την μορφή παραδείγματος εντός της τάξης κτλπ.

Η σχέση εμπιστοσύνης, που με τόσο κόπο χτίζουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες, παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική.

Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Πώς προστατεύονται για παράδειγμα οι μαθητές μας αν μια αφελής απάντηση ενός μαθητή γίνει viral και τον στιγματίσει σε όλη του ζωή; Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα.

Εμείς οι γονείς δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας άβουλοι κομπάρσοι στο “big brother” της κ. Κεραμέως.

Print Friendly, PDF & Email
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.