Προς:

1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

2) Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα :Ενάντια στα Μνημόνια Συνεργασίας Δήμων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & την ιδιωτική εταιρεία SIBASoft A.E. για την καταγραφή της παραβατικότητας στα σχολεία

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

 Ως Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής σας μεταφέρουμε την διαφωνία μας σε σχέση με το νόμο του υπουργείου Παιδείας για την ενδοσχολική βία, με τον εύηχο τίτλο: «Ζούμε Αρμονικά Μαζί – Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία» που τσουβαλιάζει την οποιαδήποτε μη αρεστή συμπεριφορά στον όρο «ενδοσχολική βία» και προβλέπει την ίδρυση ψηφιακών πλατφορμών, όπως με τα Μνημόνια Συνεργασίας Δήμων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & την ιδιωτική εταιρεία SIBASoft A.E. για την καταγραφή της παραβατικότητας στα σχολεία. Για τα παραπάνω θέλουμε να σας θέσουμε τα εξής:

  • Ο Νόμος, αλλά και το προαναφερόμενο Μνημόνιο τσουβαλιάζει την ενδοσχολική βία με την βία, την παραβατικότητα ή/και την εγκληματικότητα σε βάρος μαθητών εκτός σχολείου, στη γειτονιά. Για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας αρμόδια είναι πρώτα απ’ όλα η σχολική κοινότητα, η οποία οφείλει να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά με παιδαγωγικά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την εμπλοκή στη σχολική ζωή ιδιωτικών εταιρειών. Η ενδοσχολική βία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Το σχολείο έχει να αντιμετωπίσει τόσο τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται έξω από αυτό και μεταφέρονται μέσα σε αυτό, όσο και μία ανταγωνιστική λειτουργία του ίδιου του σχολείου που καλλιεργεί τις αξίες του ατομισμού, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, του «ο θάνατός σου – η ζωή μου». Ταυτόχρονα το σχολείο δεν στηρίζεται με τα απαραίτητα μέσα, ώστε τουλάχιστον να αναχαιτίσει όλους αυτούς τους παράγοντες.
  • Η ύπαρξη ψηφιακής πλατφόρμας για καταγγελίες δεν θα συμβάλλει ώστε να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη σχολική κοινότητα. Αντίθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγήσει σε καταστάσεις «κανιβαλισμού». Αυτό που λείπει σήμερα από τη σχολική ζωή δεν είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελίας αλλά τα μέτρα στήριξης.
  • Μας προξενεί σοβαρή ανησυχία το γεγονός ότι προσωπικά δεδομένα παιδιών θα είναι διαθέσιμα σε μια ιδιωτική εταιρεία, στην αστυνομία και τον Δήμο, και δε θεωρούμε ότι διασφαλίζονται σε καμία περίπτωση με όσα αναφέρονται στο Μνημόνιο.
  • Διαβάζουμε στο Μνημόνιο ότι υπάρχει επιδίωξη για τη «βέλτιστη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου που εδρεύει το σχολείο, στο οποίο φοιτά ο καταγγέλλων Μαθητής, ώστε να προσφερθούν υπηρεσίες Υποστήριξης και Ψυχικής Υγείας». Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες αυτές χρήζουν ενίσχυσης, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσους έχουν ανάγκη από αυτές. Γιατί αν όντως υπάρχουν στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες στους Δήμους για θέματα βίας σε βάρος μαθητών/ανηλίκων, εξειδικευμένα για να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές τις ηλικίες, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη φαινομένων βίας, χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή κανενός Μνημονίου παρά μόνον η πολιτική βούληση του Δήμου να τους δώσει τέτοια αρμοδιότητα.
  • Δεν θεωρούμε ότι η ύπαρξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας είναι αυτή που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, όπως δεν λειτουργεί ανασταλτικά σε μια εγκληματική δραστηριότητα το γεγονός ότι εφόσον γίνει, εκ των υστέρων καταγγέλλεται. Το ότι ένας γονέας μπορεί να κάνει την καταγγελία ψηφιακά και όχι δια ζώσης στο αστυνομικό τμήμα, δεν δημιουργεί κάποια διαφορά. Αν ένας γονέας δεν προβαίνει σε καταγγελία μιας παραβατικής συμπεριφοράς σε βάρος του παιδιού του, αυτό οφείλεται στο ότι δεν πιστεύει ότι η καταγγελία θα οδηγήσει σε λύση και όχι στο ότι δεν έχει χρόνο να πάει στο αστυνομικό τμήμα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων σήμερα στα σχολεία έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση:

  • Πολυάριθμα τμήματα, σε άθλια κτίρια που μέσα στοιβάζονται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες χωρίς παράλληλη στήριξη, παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, παιδιά που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα κενά της τηλεκπαίδευσης γιατί δεν είχαν στήριξη.
  • Παράλληλα, όσοι λίγοι ψυχολόγοι υπάρχουν, αναγκάζονται να κάνουν αποσπασματική δουλειά γιατί τρέχουν σε 3, 4 και 5 σχολεία. Τα τμήματα ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας είναι ελάχιστα.
  • Οι δυνατότητες για δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες έχουν περιορισθεί. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα, που μπορούν να δράσουν καταλυτικά στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων, έχουν εξοβελιστεί.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε: την Κατάργησή των συμβάσεων των Μνημονίων Συνεργασίας Δήμων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & την ιδιωτική εταιρεία SIBASoft A.E. για την καταγραφή της παραβατικότητας στα σχολεία, με ευθύνη των Υπουργείων σας.

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, θα καταπολεμά τα στερεότυπα και θα προωθεί ένα αξιακό σύστημα ισότητας και αποδοχής κάθε διαφορετικότητας. Θα τα βοηθάει να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους ολόπλευρα.

Έχουν ανάγκη από ένα σχολείο θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, βοηθητικό προσωπικό, κατάλληλο πρόγραμμα και όλα τα μέσα για να επιτελέσει το ρόλο του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.